Felfüggesztették az oltási kampányt a holokauszthoz hasonlító brit konzervatív képviselő frakciótagságát

járvány
2023 január 11., 20:19

Felfüggesztették a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselőjének frakciótagságát, miután párhuzamot vont a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampány és a holokauszt között.

Andrew Bridgen, aki 2010 óta képviseli a londoni parlamentben a közép-angliai Leicestershire megye egyik választókörzetét, a Twitteren tette közzé a botrányt kavaró – azóta törölt – bejegyzését.

Bridgen annak idején többször is bírálta a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett kormányzati korlátozásokat és zárlatokat, de a 2020 végén megindult nagy-britanniai oltási kampányról eleinte dicsérően szólt, és minden alkalommal a Twitteren számolt be arról, hogy megkapta az esedékes oltási adagokat.

Néhány hete viszont összeesküvés-elméleteket kezdett terjeszteni arról, hogy a koronavírus elleni oltásoknak sok halálos áldozatuk van, és a kormány ezeket a haláleseteket eltitkolja.

Beszámolt a súlyos mellékhatások igen ritkán előforduló tényleges eseteiről is, de olyan félrevezető kiegészítésekkel, amik azt sugallták, hogy ilyen esetekből több történik, mint amennyit a vizsgálatok kimutatnak.

Az egyik legutóbbi bejegyzésében viszont már egy olyan idézet szerepelt, ami szerint a koronavírus elleni oltási kampány az emberiesség elleni legsúlyosabb bűncselekmény a holokauszt óta. Bridgen szerint ezt egy kórházi kardiológus főorvos mondta neki.

Andrew Bridgen tavaly június 6-án Londonban.
photo_camera Andrew Bridgen tavaly június 6-án Londonban. Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via AFP

Rishi Sunak miniszterelnök az alsóház ülésén teljesen elfogadhatatlannak nevezte a képviselő megnyilvánulását. Simon Hart, a frakciófegyelemért felelős kabinettag (Chief Whip) bejelentette, hogy vizsgálatot indított az ügyben, és ennek idejére felfüggesztette Bridgen tagságát az alsóházi konzervatív pártcsoportban. Ez azt jelenti, hogy Andrew Bridgen egyelőre csak független képviselőként vehet részt a parlamenti munkában.

Hart azt mondta, Nagy-Britanniának minden oka megvan arra, hogy nagyon büszke legyen az oltási program eredményeire: a vakcinák kínálják a legjobb védelmet a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen, az álinformációk viszont emberéletekbe kerülnek.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb statisztikája szerint Angliában, ahol az Egyesült Királyság népességének 90 százaléka él, eddig 144,3 milliót adtak be a koronavírus elleni vakcina első, második, harmadik és negyedik (emlékeztető) dózisából. Az 50 év feletti angol lakosság kétharmada mind a négy oltási adagot megkapta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.