2023 január 12., 10:37

A Telex is arról kérdezi Gulyást, hogy hajlandók-e jogszabályban megállapítani a politikusok összeférhetetlenségét a vezető politikusok kuratóriumi tagságát

Gulyás is magát ismétli: méltatlan, ami történt, de hajlandók, ha érkezik erre kérés.

Gulyás nem tudja, hogyan utazott XVI. Benedek pápa halála után Rómába és Szlovéniába Orbán Viktor és a felesége. Nem mondta ki, de utalt rá, hogy szerinte nem csak Novák Katalin, hanem a miniszterelnök kegyeleti látogatása is hivatalos program volt. És Janez Jansa volt szlovén kormányfőnél is hivatalos úton járt, mert politikai szöveségesek. Gulyás szerint politikai szövetségesek között ez diplomáciailag teljesen elfogadható.

A Telex a Boszniai Szerb Köztársaságnak adott Eximbank-hitelről kérdezte Gulyást. A miniszter szerint a gazdasági befektetés és a politikai kérdések megítélése eltérhet, a kormány szerint ez a támogatás megéri.

Miért Magyarország az egyetlen, amelyik nem próbálta diverzifikálni a gázbeszerzései forrásait - kérdezi a Telex. Az elmúlt 10 évben Magyarország tette a legtöbbet, válaszolta Gulyás. Szerinte nem az orosz gáz arányának csökkenése a fontos, hanem a beszerzési infrastruktúra diverzifikációja.