Csökkentheti Európa kínai függését, hogy 1 millió tonnányi ritkaföldfémre bukkantak Svédország legészakibb részén

gazdaság
2023 január 12., 17:14

Az állami tulajdonú LKAB bányacég csütörtökön jelentette be, hogy olyan ritka ritkaföldfémekből találtak 1 millió tonnányi készletet Svédország legészakibb részén, amiknek nagyon fontos szerepük van az elektromos autók, szélturbinák és hordozható elektronikai eszközök gyártásában. A Kiruna környékén feltétárt lelőhely Európa eddigi legnagyobb ismert tartaléka.

photo_camera Fotó: JONAS EKSTROMER/AFP

Ezeket az anyagokat eddig nem is bányászták Eupában, ezért a kontinens behozatalra szorult. Az ritkaföldfémek 98 százalékát eddig Kínából szerezték be.Jelenleg egyébként éppen Svédország viszi ez EU soros elnökségét, és az ország kulcsszerepet akar betölteni abban, hogy a fontos földfémek szempontjából Európa önellátóvá tudjon válni. Ebba Busch energetikai miniszter azt mondta, hogy a felfedezéssel Európa függetlenedni tud Kínától és Oroszországtól.

Az LKAB 2023-ban tervezi benyújtani a kitermelési koncesszió iránti kérelmet, de legalább 10-15 évbe telik, mire megkezdheti a kitermelést és a piacra szállítást. (Reuters/Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.