Elégedetlen az európai légkörrel, az USA-ra és Kínára fókuszálna a jövőben a Bayer

külföld
2023 január 16., 06:42
comments 6

Az Egyesült Államokra és más, Európán kívüli területekre fogja fókuszálni gyógyszerészeti tevékenységét a Bayer, miután a cég vezetésében úgy látják, hogy Európában nagy hibákat követtek el az egészségügyi költségvetések terén.

A német óriásvállalat gyógyszeripari vezetője, Stefan Oelrich a Financial Times beszámolója szerint arról beszélt, hogy Európa mára barátságtalan hellyé vált a befektetések szempontjából, mert a törvényalkotók megnehezítik, hogy a befektetések kereskedelmileg megtérüljenek. Példaként a brit és a német esetet említette, ahol a gyógyszeradók kiterjesztése révén az állami egészségügy kiadásainak csökkentését érnék el, de ezek Oelrich szerint csak visszatartják a befektetéseket.

Oelrich a JPMorgan óriásbank egészségügyi konferenciáján beszélt Kaliforniában, és itt mondta el, hogy Európa szerinte nagy hibákat követ el, mert az európai kormányok próbálnak ösztönzőket teremtetni a kutatási beruházásokban, de közben a kereskedelmi oldalon megkeserítik az életüket, és ha a gyógyszergyártónak nincs bevétele, akkor bármennyit is profitálhatnak a költségoldalon, az nem lesz egy jó felállás a számukra.

Épp ezért a Bayer valamekkora mértékben átteszi a prioritásait máshova, elsősorban az Egyesült Államokba és Kínába, ahol a gyógyszercég már eleve jelentős jelenléttel bír. Oelrich szerint Peking egyre inkább szívesen fogadja az innovációt, míg az Egyesült Államokbeli magasabb gyógyszerárak lehetővé teszik a vállalat számára, hogy a magas infláció okozta kiadásnövekedést kompenzálják.

Külön kritika tárgyát képezte a brit rendszer, ahol az egészségügyi minisztérium állapodott meg korábban a gyógyszercégekkel, hogy minden évben a bevételeik egy bizonyos százalékát befizetik a kormánynak, ha az állami szolgáltató NHS gyógyszerköltségei éves szinten több mint 2 százalékkal emelkednek. 2022-ben 15 százalékot vontak le a bevételekből, 1,8 milliárd dollárt beszedve, míg 2023-ra 26,5 százalékra emelték a rátát, és előrejelzések szerint 3,3 milliárd dollárt szednének be.

Oelrich elmondása szerint a brit adó miatt a Bayer csökkenteni kénytelen kereskedelmi jelenlétét, illetve munkahelyeket is megszüntethet az országban. Ráadásul az országban idén nő a társasági adó mértéke is, ami szintén csökkentheti a gyógyszergyárak profitját.

Hasonlóan, a német kormány is elfogadott októberben egy törvényt, mellyel az állami egészségügy gyógyszerköltségeit mérsékelnék.

A Financial Times beszámolója szerint a brit kormány nem ért egyet a Bayer helyzetértékelésével, és szerintük a kormányprogramjuk ambiciózus terveket fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan válhat Anglia a legvonzóbb országgá a tudományos befektetések terén.

A lap hozzáteszi, hogy a Bayer gyógyszerrészlege a bevételeinek 40 százalékát hozza Európából, a Közel-Keletről és Afrikából, míg az Egyesült Államok 23 százalékot, a világ többi része pedig 37 százalékot tesz hozzá. A vállalat az elmúlt években jelentős befektetésekbe kezdett az Egyesült Államokban, ahol biotech cégeket vásároltak fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.