Elégedetlen az európai légkörrel, az USA-ra és Kínára fókuszálna a jövőben a Bayer

külföld
2023 január 16., 07:42

Az Egyesült Államokra és más, Európán kívüli területekre fogja fókuszálni gyógyszerészeti tevékenységét a Bayer, miután a cég vezetésében úgy látják, hogy Európában nagy hibákat követtek el az egészségügyi költségvetések terén.

A német óriásvállalat gyógyszeripari vezetője, Stefan Oelrich a Financial Times beszámolója szerint arról beszélt, hogy Európa mára barátságtalan hellyé vált a befektetések szempontjából, mert a törvényalkotók megnehezítik, hogy a befektetések kereskedelmileg megtérüljenek. Példaként a brit és a német esetet említette, ahol a gyógyszeradók kiterjesztése révén az állami egészségügy kiadásainak csökkentését érnék el, de ezek Oelrich szerint csak visszatartják a befektetéseket.

Oelrich a JPMorgan óriásbank egészségügyi konferenciáján beszélt Kaliforniában, és itt mondta el, hogy Európa szerinte nagy hibákat követ el, mert az európai kormányok próbálnak ösztönzőket teremtetni a kutatási beruházásokban, de közben a kereskedelmi oldalon megkeserítik az életüket, és ha a gyógyszergyártónak nincs bevétele, akkor bármennyit is profitálhatnak a költségoldalon, az nem lesz egy jó felállás a számukra.

Épp ezért a Bayer valamekkora mértékben átteszi a prioritásait máshova, elsősorban az Egyesült Államokba és Kínába, ahol a gyógyszercég már eleve jelentős jelenléttel bír. Oelrich szerint Peking egyre inkább szívesen fogadja az innovációt, míg az Egyesült Államokbeli magasabb gyógyszerárak lehetővé teszik a vállalat számára, hogy a magas infláció okozta kiadásnövekedést kompenzálják.

Külön kritika tárgyát képezte a brit rendszer, ahol az egészségügyi minisztérium állapodott meg korábban a gyógyszercégekkel, hogy minden évben a bevételeik egy bizonyos százalékát befizetik a kormánynak, ha az állami szolgáltató NHS gyógyszerköltségei éves szinten több mint 2 százalékkal emelkednek. 2022-ben 15 százalékot vontak le a bevételekből, 1,8 milliárd dollárt beszedve, míg 2023-ra 26,5 százalékra emelték a rátát, és előrejelzések szerint 3,3 milliárd dollárt szednének be.

Oelrich elmondása szerint a brit adó miatt a Bayer csökkenteni kénytelen kereskedelmi jelenlétét, illetve munkahelyeket is megszüntethet az országban. Ráadásul az országban idén nő a társasági adó mértéke is, ami szintén csökkentheti a gyógyszergyárak profitját.

Hasonlóan, a német kormány is elfogadott októberben egy törvényt, mellyel az állami egészségügy gyógyszerköltségeit mérsékelnék.

A Financial Times beszámolója szerint a brit kormány nem ért egyet a Bayer helyzetértékelésével, és szerintük a kormányprogramjuk ambiciózus terveket fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan válhat Anglia a legvonzóbb országgá a tudományos befektetések terén.

A lap hozzáteszi, hogy a Bayer gyógyszerrészlege a bevételeinek 40 százalékát hozza Európából, a Közel-Keletről és Afrikából, míg az Egyesült Államok 23 százalékot, a világ többi része pedig 37 százalékot tesz hozzá. A vállalat az elmúlt években jelentős befektetésekbe kezdett az Egyesült Államokban, ahol biotech cégeket vásároltak fel.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.