Rákbetegsége miatt kaphatták el az olasz hatóságok a Cosa Nostra 30 éve körözött keresztapáját

külföld
2023 január 16., 18:04
comments 4

Ahogy arról ma mi is beszámoltunk, hétfőn elkapták Olaszország egyik leggyűlöltebb maffiózóját, a szicíliai Cosa Nostra egykori főnökét, Messina Denarót. A Diaboliko (‘ördögi’) becenéven futó férfit 30 év után sikerült végre letartóztatni. Denarónak fontos szerepe volt Giovanni Falcone és Paolo Borsellino ügyészek 1992-es meggyilkolásában, így elfogása szimbolikus jelentőségű.

Az olasz napilap, a Corriere della Sera most letartóztatása körülményeiről ír. Ebben fontos szerepe volt az ún. Dalla Chiesa-módszernek, vagyis annak, hogy a hatóságok több különböző részlege működött együtt. A módszer részei a telefonlehallgatások, az állami adatbázisok rendszeres átnézése, illetve a közigazgatási régiók kooperációja. „Rengeteg információt gyűjtöttünk össze, ami a ma reggeli letartóztatáshoz vezetett” - mondta a lapnak a Palermóba érkező Teo Luzi rendőrparancsnok.

Matteo Messina Denaro, alias Diabolik
photo_camera Matteo Messina Denaro, alias Diabolik Fotó: Youtube

A nyomozók a keresztapa szabadlábon lévő családtagjainak sunyiban elsuttogott félmondatai alapján rakták össze, hogy Denaro valószínűleg onkológiai betegségben szenved. A családtagok májdaganatról, kemoterápiáról és két műtétről beszéltek, amelyeken Denaro átesett: az egyiket rák, a másikat Chron-betegség miatt végezték el.

A beszerzett információk alapján a nyomozók összeállítottak egy listát az Egészségügyi Minisztérium rákbetegek adatait gyűjtő központjából azokról, akik betegség, nem, életkor és származás alapján megfeleltek a körözés alatt álló Denarónak. Az egyik név, ami gyanús lett, Andrea Bonafede volt - ő ugyanis családtag, viszont ahogy a nyomozók utóbb kiderítették, a műtét idején éppen otthon volt, Trapani környékén.

Össze is rakták gyorsan, hogy Bonafede lehetett Denaro álneve, aki búvóhelyéről járt kezelésekre a palermói klinikára kemoterápiára. Aztán lecsaptak rá: rengeteg katona várta a kórháznál. Denaro még a rajtaütés előtt elhagyta a klinikát, és amikor egy rendőr odalépett hozzá, és megkérdezte, hogy hívják, bemondta, hogy ő Matteo Messina Denaro.

A keresztapa egyébként egy 14 millió forintot érő Richard Mille órát viselt a karján. „Jólöltözött volt, jóképű volt, és luxuscikkeket hordott - mondta Paolo Guido palermói ügyészhelyettes. - Ebből arra következtethetünk, hogy az életkörülményei az elmúlt időkben bármilyenek voltak is, de biztosan nem nehezek”.

Az olasz rendőrség adta közre ezt a fotót 2023. január 16-án Matteo Messina Denaro elfogásáról.
photo_camera Az olasz rendőrség adta közre ezt a fotót 2023. január 16-án Matteo Messina Denaro elfogásáról. Fotó: AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.