Letartóztatták a Cosa Nostra maffiafőnökét, aki 30 éve szökésben volt

bűnügy
2023 január 16., 09:40
comments 1

Az olasz rendőrség hétfőn letartóztatta Matteo Messina Denarót, becenevén Diabolikot, a szicíliai maffia egyik vezérét egy palermói magánklinikán. Denaro 1993 óta szökésben volt, és a világ legkeresettebb bűnözői között tartották számon. Denaro vizsgálatok miatt volt a klinikán, amikor rajtaütöttek.

Matteo Messina Denaro, alias Diabolik
photo_camera Matteo Messina Denaro, alias Diabolik Fotó: Youtube

Korábban már életfogytiglanra ítélték a Giovanni Falcone és Paolo Borsellino ügyészek 1992-es meggyilkolásában játszott szerepe miatt, akik a maffia ügyeivel foglalkoztak. De több más ügyben is életfogytiglant kapott, köze volt ugyanis az 1993-mas firenzei, római és milánói robbantásokhoz, melyekben tíz ember meghalt, és egy másik maffiatag, Giuseppe Di Matteo meggyilkolása miatt.

A rendőrség 2022 szeptemberében azt mondta, hogy eltűnése ellenére gond nélkül adott ki parancsokat a maffiának, Trapani volt a székhelye.

Giorgia Meloni miniszterelnök azzal reagált a letartóztatás hírére: „Nagy győzelem ez az államnak, amely megmutatta, hogy nem adja fel a maffiával szemben. Totò Riina letartóztatásának évfordulója után most a szervezett bűnözés egy másik vezetőjét állítják bíróság elé.” A rendőrség nem közölte, hova szállították. Múlt héten egyébként a Cosa Nostra tíz tagját is elfogták. (Reuters, Ansa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.