Fizetős próbaérettségi miatt vizsgálódik a tankerület egy salgótarjáni gimnáziumban

belföld
január 17., 05:26
comments 7

Vizsgálatot indított a tankerület a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban, mert az iskola egy külsős céget bízott meg a próbaérettségi lebonyolításával, amelyért így a diákoknak, ha három tantárgyból is próbaérettségiztek, fejenként 4900 forintot kellett fizetniük, írja a Telex.

photo_camera Fotó: Via smig.hu

Az iskola honlapján közzétett állásfoglalás szerint a diákok, a szülők és a tanárok közösen döntöttek a fizetős próbaérettségiről, amit magyarból, történelemből és matematikából rendeztek. Az előbbi két tantárgy vizsgája egyenként 1800 forintba, a matematika-próbaérettségi 1300 forintba került fejenként.

Szulka Pálné, az iskola igazgatója szerint a vizsgadíj a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezi, "a befizetett összegből sem az iskola, azaz a pedagógusok és az igazgató, sem a tankerület nem részesült". Azzal, hogy a próbaérettségit egy külsős céggel, a MEGAvizsga Oktatási Kft.-vel bonyolították, a tanári kart tehermentesítették, akiknek máskülönben a szabadidejük terhére kellett volna összeállítani és javítani a dolgozatokat.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ a Telexnek azt mondta, nem tudtak róla, hogy külsős cég szervezte a próbaérettségit, ezért "a megjelent hírek alapján az ügy kivizsgálását megkezdtük". A tankerület szerint az iskolának engedélye se volt, hogy saját hatáskörben külsős céget vonjon be a próbaérettségiztetésbe. Amúgy szerintük "a tankerületi központ intézményeiben a színvonalas szakmai feladatellátáshoz és a működéshez szükséges valamennyi feltétel adott, külső anyagi források bevonására nincs szükség, arra engedélye sincs az intézményeinknek".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.