Hatvan éve először csökkent Kína népessége

külföld
2023 január 17., 07:37
comments 19

Kína a népességcsökkenés korszakába lépett, miután a hivatalos adatok 1961 óta először mutatják a kínai népesség csökkenését. 2022 év végén 1,41175 milliárd ember élt az országban, míg egy évvel korábban még 1,41260 milliárd, nyilatkozta a kínai nemzeti statisztikai hivatal kedden. Ez a 850 ezer fős visszaesés egy új korszak kezdete Kínában, a világ - jelenleg még - legnépesebb országában hosszú ideig tartó népességcsökkenés várható, még ha a Kínai Kommunista Párt (KKP) nagy erőfeszítéssel próbálta is elkerülni ezt.

Kínai gyerekek köszöntik a közelgő holdújévet Fosanban 2023. január 17-én. Egyre kevesebben vannak.
photo_camera Kínai gyerekek köszöntik a közelgő holdújévet Fosanban 2023. január 17-én. Egyre kevesebben vannak. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A kínai népesség a vártnál sokkal korábban érte el a csúcsot, mondta az adatok bejelentésének estéjén Caj Fang, az Országos Népi Gyűlés földműveléssel és vidékkel foglalkozó bizottságának alelnöke. “A népességgel és gazdasággal foglalkozó szakértők azt jósolták, hogy az ország a negatív népességcsökkenés korszakába lép 2022-re vagy nem később, mint 2023-ra”, mondta Caj.

A kínai kormány évek óta nagy erőkkel próbálta ösztönözni a lakosságot, hogy több gyermeket vállaljanak, hogy az egyre elidősödő népességű Kína elkerülhesse a népességcsökkenést. Törvényeket hoztak, amelyek a gyermekvállalás gazdasági és társadalmi nyomásait voltak hivatottak enyhíteni támogatások és adókedvezmények formájában. Egyes tartományok és városok vezetései készpénztámogatást nyújtanak a második és harmadik gyermeket vállalóknak. Múlt héten Sencsen városa olyan pénzügyi ösztönzést vezetett be, amely 37,5 ezer jüant (kb. 2,05 millió forint) ér egy három gyermeket vállaló családnak.

De az ehhez hasonló intézkedések nem bizonyultak elégnek a népességcsökkenés elkerüléséhez, miután Kína 1980-2015 között fenntartott egy gyermek politikája évtizedekig büntette azokat, akik több gyermeket vállaltak. Emellett a modern élet növekvő költségei is visszatarthatják a párokat több gyermek vállalásától, ugyanis az ország az egygyermekes politika időszaka alatt - általánosságban - páratlan modernizáción és életminőség-javuláson ment keresztül.

Tavaly Kínában a születési ráta ezer emberre vetítve 6,77 volt, ami a legalacsonyabb országban rögzített ilyen adat valaha. Ez az arányszám 2021-ben még 7,52 volt. Ez a gyakorlatban több mint egymillióval kevesebb születést jelent az előző évi 10,62 milliónál.

Egyúttal tavaly 7,37 volt az ezer főre vetített halálozási ráta Kínában, ez a legmagasabb ilyen adat 1976 óta.

India várhatóan már 2023-ban a világ legnépesebb országává válhat, lehagyva ezzel Kínát. A World Bank legutóbbi adatai szerint Indiában 1,40756 milliárdan éltek 2021-ben. Viszont Kínával szemben Indiában még mindig dinamikusan növekedik a népesség, ami 2060-ra elérheti az 1,65 milliárdot. Amíg Indiában nap mint nap 86 ezer gyermek születik, addig Kínában 49,400 születés van naponta. (via Guardian, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.