“Az emberi túléléssel összeegyeztethetetlen” a nagy olajcégek üzleti modellje, kelt ki az ENSZ főtitkára Davosban

gazdaság
2023 január 18., 12:13
comments 16

Szerdán Davosban, a világ üzleti és politikai vezetőinek csúcstalálkozóján António Guterres, az ENSZ főtitkára arról beszélt, hogy a világ legnagyobb fosszilisenergia-cégei nem hajlandók feladni az üzleti modelljüket, pedig az ellentétes az emberiség túlélésével. Teszik mindezt úgy, hogy már évtizedekkel ezelőtt tudtak arról, hogy tevékenységük milyen hatással van a klímaváltozásra, mondta.

photo_camera António Guterres ENSZ-főtitkár felszólalása Davosban, Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

A Világgazdasági Fórum (WEF) minden évben a svájci Davosban rendezi éves találkozóját, ahol a világ vezető olajcégei közül több is képviselteti magát, melyekhez elsősorban szólt az ENSZ vezetője szerdán.

Az, hogy az ExxonMobil már az 1970-es években tudott róla, hogy fő terméke “megsüti a bolygónkat”, a nagy olajipari cégeket a dohánycégekhez teszi hasonlóvá, amelyek régóta tudták, hogy a dohányzás rákot okoz, mégis elhallgatták, mondta Guterres. “És ahogy az a dohányiparban történt, a felelősöket felelősségre kell vonni” - fogalmazott.

“Ma a fosszilisüzemanyag-gyártók és jóváhagyóik még mindig a termelés fokozására törekednek, miközben tudják, üzleti modelljük összeegyeztethetetlen az emberiség túlélésével. Ez az őrület a tudományos-fantasztikumba való, miközben tudjuk, az élővilág összeomlása hideg, rideg tudományos tény”

- mondta az ENSZ főtitkár.

A globális felmelegedés 1,5 C° alatt tartásáért vívott harc felpörgetése már egy ideje visszatérő témája a davosi találkozónak, de az ENSZ szerint számos cég nettó karbonsemlegesség eléréséről szóló vállalása csak greenwashing.

A nemzetközi közösség által elfogadott, a globális felmelegedéssel kapcsolatos célok eléréséhez, a privát szektor teljes elkötelezettségére szükség van, mondta Guterres. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.