Nem tudjuk eldönteni, hogy trollkodik-e, vagy komolyan aggódik a „tiktokozó” gyerekekért a médiahatóság

vicc
2023 január 23., 16:20
comments 2

Aggasztó, hogy már tízévesen "tiktokoznak" a gyerekek – ezzel a címmel adott ki közleményt az NMHH.

Akit a részletek is érdekelnek, azoknak érdemes tudniuk, hogy „a 10-15 évesek egy átlagos hétköznapon mintegy 2 órát, hétvégenként pedig csaknem 3 órát töltenek a világhálón, egyebek közt a TikTokon”.

Minderre egy kutatás döbbentette rá a médiahatóságot, amelyet a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete végzett.

És itt jön az óriási szóvicc-csavar, hisz ennek a szervezetnek MEME a rövidítése.

A kutatásból amúgy kiderül nem meglepő módon, hogy a gyerekek médiafogyasztásában a különböző eszközök és platformok használata gyorsabban változik és tolódik el az új technológia irányába, mint az idősebb korosztályokban. Kiderült az is, hogy a megkérdezett családok többségében a gyerekek jelentős része a felső tagozatba lépve kapja meg első okostelefonját.

A 10-15 évesek között "virágzik a közösségi média", az internetezés fő tevékenysége a Facebook-, az Instagram- és a TikTok-profil ellenőrzése, a posztolás, a Messenger-üzenetváltás. Ebben a korosztályban három gyerekből ketten fent vannak a Facebookon, de erős a TikTok-jelenlét is: minden második-harmadik gyerek "tiktokozik" (a közlemény tette idézőjelbe - a szerk.).

Megállapították, hogy a felsősök körében az internetezés már nem csupán a közösségi médiát, a tanulást, az idegennyelv-oktatást szolgálja, de jó eszköze a távoli rokonokkal, barátokkal való kapcsolattartásnak is.

Nem régen írtunk arról, hogy Amerikában is erősen aggódnak a TikTok használata miatt, de teljesen más megközelítésből, mint az NMHH.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.