A brit kormány segített a Wagner-csoport vezetőjének, hogy a szankciókat megkerülve beperelhessen egy újságírót

külföld
január 24., 16:17
comments 1

Az Open Democracy által megszerzett dokumentumok alapján brit ügyvédek mentességet kaptak a kormánytól, akik így a szankciókat megkerülve segítettek Jevgenyij Prigozsinnak beperelni egy újságírót. Prigozsin orosz üzletember, a Wagner-zsoldoscsoport alapítója (amit nemrég nemzetközi bűnszervezetnek minősített az Egyesült Álllamok) és Putyin belső körének tagja.

photo_camera Jevgenyij Prigozsin, a Putyin séfjeként is emlegetett bűnöző, a Wagner zsoldoshadsereg főnöke Vlagyimir Putyinnal 2010-ben Szentpéterváron. Fotó: Alekszej Druzsinyin/AFP

Prigozsin 2021-ben rágalmazási pert indított Eliot Higgins, a Bellingcat oknyomozó csoport alapítója ellen. Az üzletember évekig tagadta, hogy köze lenne a Wagner-csoporthoz, a Bellingcat cikkei pedig kapcsolatba hozták őt a zsoldosok visszaéléseivel. A dokumentumok és kiszivárgott emailek szerint a londoni Discreet Law ügyvédi iroda a brit pénzügyminisztériumon belül működő Pénzügyi Szankciók Végrehajtási Hivatalának (OFSI) jóváhagyását kérte és meg is kapta ahhoz, hogy Prigozsin annak ellenére az ügyfelük lehessen, hogy szankciók alatt állt. A Discreet két ügyvédje egy szentpétervári ügyvédi irodával együttműködve dolgozta ki a per stratégiáját.

Prigozsin tavaly szeptemberben ismerte el, hogy ő alapította a Wagnert. A Discreet Law márciustól megszüntette a férfi képviseletét, az ügyet pedig májusban megszüntették. Ettől függetlenül a per miatt Higginsnek 70 ezer fontnyi költsége keletkezett. „Ez a jogi lépés annak szóló bosszú volt, hogy Prigozsin ellen az uniós szankciókban a Bellingcat róla szóló cikkeire hivatkoztak” - írta kedden Higgins Twitteren. Az ügy nem a Bellingcat, hanem személyesen Higgins ellen irányult, és az ő tweetjeire támaszkodott, amelyek a Bellingcat Prigozsin elleni nyomozására hivatkoztak. Emiatt Prigozsin pert indíthatott az Egyesült Királyságban, ahol a rágalmazási törvények szigorúbbak az újságírókkal, mint Hollandiában, ahol a Bellingcat székhelye van. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt