Balatonalmádi polgármesterének cége százmilliókat nyert a veszprémi EKF pályázatain

gazdaság
2023 január 25., 06:00
comments 6

Több százmillió forintnyi megrendeléshez jutott balatonalmádi fideszes polgármesterének cége a múlt hétvégén elstartolt Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat forrásaiból – tudta meg a 24.hu.

A cikk szerint Fabó Péter tulajdonában álló Berill Reklámstúdió Kft. két közbeszerzési pályázaton is befutó volt. A társaság – egy másik céggel konzorciumban – rendezvénytechnikai eszközök és szolgáltatások biztosítására nyert először 114 millió, majd 581 millió forint közpénzt.

Az állami és önkormányzati forrásból megvalósuló programsorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. bonyolítja le, amelynek tulajdonosai közt megtalálható Balatonalmádi önkormányzata is. A város 11 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a társaságban, amelyik közbeszerzési tendereken választotta ki kulturális főváros rendezvénysorozatának szolgáltatóit.

photo_camera Fotó: Facebook/Navracsics

Fabó tehát egyfelől polgármesterként irányítja Balatonalmádit, amely tulajdonos a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben, másfelől tulajdonosa annak a cégnek, ami kétszer is befutó volt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzésein.

A politikus 2019 óta a Fidesz önkormányzati képviselője, 2022 júniusában pedig megnyerte az időközi polgármester-választást Balatonalmádiban - írta a 24.hu.

Fabó cége először tavaly áprilisban nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. tenderén, ekkor még tulajdonos-ügyvezetőként irányította a cégét, és nem sokkal azelőtt írta alá a 114 millió forintról szóló szerződést, hogy bejelentette, elindul Almádi polgármesteri székéért.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatósági elnöke ekkor még Navracsics Tibor, a programsorozat kormánybiztosa volt. A polgármester szemlátomást jó kapcsolatot ápol a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterrel, Fabó egyik közösségi médiában közzétett bejegyzésében például úgy fogalmazott a programsorozattal összefüggésben, hogy Navracsics Tiborral „az első perctől kezdve összedolgoztunk”.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-től elnyert második – 581 millió forintos – pályázat idején Fabó már polgármester volt, ugyanakkor cégében bár tulajdonos maradt, az ügyvezetést átadta 23 éves lányának. Az aggályosnak tűnő pályázatok ügyében a lap megkereste Fabó Pétert, aki nem látja összeférhetetlennek, hogy cége annak a társaságnak a tenderén lett befutó, amelyben az általa irányított város tulajdonosi jogokkal bír. A polgármester azt mondta:

19-20 éve csinálok rendezvényeket, a cégem nem fantomcég, azt átadtam a családomnak. Nem voltam döntési pozícióban egyik oldalról sem. Azt hiszem, ez volt a negyedik pályázat, amit megnyertem életemben. Azt is el tudom mondani, hogy Veszprém környékén nekünk van ehhez a legtöbb eszközünk.

Megkérdezték tőle azt is, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben – a tulajdonosi jogokat gyakorló egyik önkormányzat vezetőjeként – van-e rálátása a társaság által kiírt közbeszerzésekre. Azt felelte, hogy nincs.

Kérdezték arról is, hogy Navracsics Tibort tájékoztatta-e arról, hogy a cége elindult és nyert a közbeszerzéseken. Mint mondta, nem tájékoztatta, de nem is ő foglalkozott a közbeszerzésekkel, hanem a családja.

Megkeresték Navracsics Tibort is, nevében a minisztérium sajtóosztálya azt írta:

Fabó Péter személyével kapcsolatban nem áll fenn összeférhetetlenség, hiszen nem vett részt semmilyen, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által kiírt közbeszerzési eljárás előkészítésében és nem volt olyan feladata, amely a közbeszerzési eljárások előkészítését, eredményét bármilyen módon befolyásolta volna. A közbeszerzési eljárásokban Fabó Péter sem közvetve, sem közvetlenül nem rendelkezik olyan pénzügyi, gazdasági vagy egyéb személyes érdekeltséggel, amely befolyásolta volna vagy befolyásolná a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. feladatainak pártatlan és tárgyilagos ellátását.

- írta a 24.hu.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.