A katonai puccs óta újra szárnyal az ópiumtermelés Mianmarban

külföld
2023 január 26., 09:25

A 2021-es katonai puccs óta ugrásszerűen nőtt az ópiumhoz szükséges mák termesztése Mianmarban, ugyanis a politikai és gazdasági helyzet miatt a földművelők ezt találják biztos bevételnek - közölte csütörtökön az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC). Az ország gazdaságát megbénította a hatalomátvétel és az azt követő harcok a juntaellenes lázadókkal.

Mákgubók egy illegális mezőn Hopongban, Mianmarban (2019)
photo_camera Mákgubók egy illegális mezőn Hopongban, Mianmarban (2019) Fotó: YE AUNG THU/AFP

Az UNODC friss jelentése szerint 2021-22-ben, az államcsíny óta eltelt első teljes termesztési szezonban az ópiummák termesztésére használt terület egyharmadával, valamivel több mint 40 000 hektárra nőtt. Mára teljesen megfordult a 2014 és 2020 között csökkenő tendencia: a megtermelt mennyiség a becslések szerint közel 90 százalékkal, 790 tonnára nőtt az előző évhez képest, ez jelentős növekedés Mianmar ópiumgazdaságában. „A kábítószerüzletben tapasztalható növekedés közvetlenül összefügg az ország válságával” - mondta el Jeremy Douglas, az UNODC helyi képviselője. A szegénység miatt a városokból sokan vidékre mentek, hogy a mákfarmokon dolgozzanak.

A jelentés azt találta, hogy a termelés megugrása ellenére az ópium termelői ára is nőtt, és elérte a 280 dolláros kilónkénti árat, ami 69 százalékkal magasabb az előző évhez képest. Eközben a világ vezető ópiumtermelőjének számító Afganisztánban a termelői ár 203 dollár körül van. A termesztők ugyanakkor nem látnak ebből nagyobb hasznot, hiszen az orosz-ukrán háború miatt az ő üzemanyag- és műtrágyaköltségeik is nőttek. (AFP/France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.