Dániában eltörölnék az egyik keresztény ünnepnapot, kiakadt a szakszervezet

külföld
2023 január 26., 19:29
comments 3

„Ez nagy veszélyt jelent a dán modellre" - mondta Lizette Risgaard, az FH konföderáció nevű szakszervezet vezetője, amelynek 1,3 millió tagja van az 5,9 millió lakosú országban. Mindezt a kormánynak arra a tervére mondta, amely megszüntetne egy keresztény ünnepnapot, hogy növelni tudják a védelmi költségvetés keretét.

A Nagy Imádság Napja néven ismert vallási ünnepet a 17. század óta tartják és eredetileg az imádság, a böjt és a bűnbánat napjaként vezették be, a húsvét utáni negyedik péntekre esik.

A december óta hatalmon lévő baloldali-jobboldali kormánykoalíció, amelyet a szociáldemokrata miniszterelnök, Mette Frederiksen vezet, azért szabadulna meg ettől az ünnepnaptól, hogy a plusz egy napi dán munkával keletkezett bevételeket a haderőre költse. Egészen pontosan arra, hogy az ország 2030-ra elérje a GDP két százalékának megfelelő ráfordítást, ahogy azt a NATO előírja.

Lizette Risgaard szerint viszont „a politikusoknak ki kellene maradniuk a munkaerő-piaci kérdésekből”. Ha ezt végigviszik, akkor ránk erőltetik az akaratukat, és megszegik a megállapodásainkat, ami szerint jogunk van a családunkkal lenni ezen a napon – mondta az AFP-nek szerdán.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.