Botrány lett Orbán Viktor EU-kilépéses mondatából, ami valószínűleg nem abban a formában hangzott el

belföld
2023 január 27., 11:08
comments 62

A Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján résztvevő újságírók 15 fős csoportját látta vendégül Orbán Viktor. A háttérbeszélgetésen részt vett Rod Dreher, az American Conservative felelős szerkesztője. Azt írta, hogy Orbán mindenre válaszolt, csupán két-három alkalommal szólt, hogy a most következő mondatokat nem szeretné viszontlátni, mert konkrét személyeket értékelt.

A szöveg legnagyobb visszhangot kiváltott része az volt, amit péntek reggel a HVG szemlézett:

„A magyar miniszterelnök határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne, ám hozzátette, hogy nincs más választása, mert a hazai kivitel 85 százaléka az Unióba irányul.”

Az ellenzéki pártok reakciója nem maradt el. A jobbikos Gyöngyösi Márton azt írta, a Jobbik évek óta azért küzd, hogy csak népszavazással lehessen kilépni az EU-ból, „hogy semmilyen elmebeteg gondolat ne tehesse tönkre 10 millió magyar életét”. A DK-s Dobrev Klára péntek délre sajtótájékoztatót hívott össze ezzel a címmel: „Orbán Viktor: »Nem akarnám Magyarországot az EU-ban« - Az Árnyékkormány nem hagyja, hogy Orbán kiléptesse hazánkat az EU-ból"

Csakhogy könnyen lehet, hogy Orbán Viktor nem válaszolt határozott nemmel arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne.

Az eredeti szövegben ugyanis még megközelítően sem szerepel a HVG által idézett részlet. A legközelebb talán az van hozzá, amikor arról beszél, hogy

Orbánnak személy szerint fájdalmas Magyarország EU-tagsága,

zaklatásnak vagyunk kitéve, de a gazdasági jólétünk függ a tagságtól.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.