Az ausztrál hatóságok beismerték, hogy heteken át fel sem tűnt nekik, hogy elvesztettek egy radioaktív kapszulát az autópályán

külföld
2023 január 28., 07:27
comments 2

Ahogy azt mi is megírtuk, az ausztráliai hatóságok beismerték, hogy elvesztettek egy eléggé pici, nagyjából ötforintos méretű kapszulát az autópályán, amivel csak az a gond, hogy ez a kicsi kapszula roppant radioaktív. Egy szombati sajtótájékoztatón elismerték, hogy a Rio Tinto bányából származó kapszula eltűnését elég későn észlelték - írja a Guardian.

Magát az eszközt általában sugárzásmérőkben használják, és valójában sokkal biztonságosabban kellett volna szállítani. A hatóságok most a Great Northern nevű autópálya 1400 kilométeres szakaszán keresik a kapszulát, ami figyelmeztetésük szerint bőrégést, sugárbetegséget és rákot okozhat.

Valahol itt kell lennie.
photo_camera Valahol itt kell lennie. Fotó: Youtube/ABC News

Darryl Ray, a nyugat-ausztráliai tűzoltóság és vészhelyzeti szolgálat megbízott főfelügyelője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatóságok nagyrészt „stratégiai fontosságú helyszíneken” keresik a kapszulát. Ray beszélt arról is, hogy létrehoztak egy operatív csoportot, amiben benne van az egészségügyi minisztérium és a rendőrség is. Ray azt mondta, nem a klasszikus módszerrel keresnek, nem próbálják éles szemmel kiszúrni a kis eszközt, hanem sugárzásmérő berendezéseket vetnek be a kutatás során.

Andrew Robertson, az érintett nyugat-ausztráliai állam egészségügyi főtisztviselője azt mondta, a kapszulát tartó védőmembránból csavarok hiányoztak, amikor az eltűnését felfedezték. Azt is mondta, minden körülményt átvizsgálnak onnan kezdve, hogy a kapszula a bányában a teherautóra került. A tisztviselő ismét felhívta rá a figyelmet, hogy aki esetleg rábukkan, kerülje az érintkezést az eszközzel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.