Elhagytak egy fél centis sugárzó kapszulát az ausztrál autópályán

külföld
2023 január 27., 20:43
comments 16

Egészségügyi vészhelyzetet okozott egy elhagyott radioaktív kapszula Ausztráliában. Valamikor január 10-e után eshetett le egy teherautóról két bányászati terület között, ami azt jelenti, hogy 1400 kilométeren belül bárhol lehet. A hatóságok arra kérik az arra járó autósokat, ellenőrizzék a kereket, hátha beleragadt.

Valahol itt kell lennie.
photo_camera Ott van valahol Fotó: Youtube/ABC News

A kapszula magassága mindössze nyolc, az átmérője pedig hat milliméter, de aki közel megy hozzá, olyan sugárzást kap, mintha egy órán belül tízszer megröntgeneznék. Akár égési sérülést is okozhat, normális esetben az emberi test egy év alatt találkozik ennyi sugárzással.

Azt tanácsolják, aki megtalálja, tartson tőle legalább ötméteres távolságot. (ABC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.