Ferenc pápa tisztázta, hogy miért mondta a homoszexualitásra, hogy bűn

vallás
január 28., 09:56
comments 17

Ferenc pápa pontosította a néhány nappal ezelőtt tett kijelentéseit a homoszexualitásról és a bűnről. Azt mondta, csupán a katolikus erkölcsi tanításra utalt, mely szerint a házasságon kívüli szexuális aktus bűn.

Ferenc pápa az Associated Press hírügynökségnek adott január 24-i interjújában beszélt arról, hogy a homoszexualitást büntető törvények „igazságtalanok”, és hogy „homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény”.

„Tegyünk különbséget bűn és bűncselekmény között" - mondta Ferenc. A homoszexualitás dekriminalizálására utaló szavait az LMBTQ-közösség mérföldkőként üdvözölte, de nyitott kérdés maradt, hogy mire utalt azzal, hogy a homoszexualitást mégiscsak bűnnek nevezte.

James Martin amerikai jezsuita pap, aki az amerikai székhelyű Outreach LMBTQ szolgálatot vezeti, pontosítást kért Ferenctől, és a pápa kézzel írt válaszát pénteken késő este közzétette az Outreach honlapján.

A feljegyzésben Ferenc megerősítette, hogy a homoszexualitás „nem bűncselekmény”, és azt mondta, azért szólalt fel, „hogy hangsúlyozza, hogy a kriminalizáció nem helyes és nem igazságos”.

„Amikor azt mondtam, hogy ez bűn, egyszerűen a katolikus erkölcsi tanításra utaltam, mely szerint minden házasságon kívüli szexuális aktus bűn” - írta a pápa spanyolul, az utolsó mondatot aláhúzva.
Hozzátette, hogy még ezt a tanítást is úgy kell értelmezni, hogy figyelembe veszik a körülményeket, melyek kisebbíthetik vagy semmissé tehetik a vétket.

Elismerte, hogy fogalmazhatott volna egyértelműbben, de azt mondta, hétköznapi, érthető módon igyekezett beszélni a témáról.

„Amint láthatják, általánosságban ismételtem meg valamit. Azt kellett volna mondanom: «Bűn, mint ahogy minden házasságon kívüli szexuális aktus is az.»” Hozzátette, a katolikus erkölcs tekintettel van a szabadságra és a szándékra is.

(Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.