Óvatosságra inti Törökországban lévő állampolgárait a norvég, a svéd és a dán kormány

külföld
2023 január 28., 16:54
comments 6

Tekintettel a közelmúltbeli feszült incidensekre a svéd, a norvég és a dán külügyminisztérium azt tanácsolja Törökországban tartózkodó állampolgárainak, hogy kerüljék el a nagyobb nyilvános összejöveteleket - jelentette szombaton a helyi sajtó a skandináv országokban.

A NATO-bővítéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt az utóbbi időben feszültség alakult ki Törökország és több európai állam, köztük a NATO-tagságra pályázó Svédország között. A csatlakozási kérelem jóváhagyásáért cserébe (melyet amúgy a NATO-tagállamok közül a törökök mellett csak Magyarország nem hagyott még jóvá) Ankara a török hatalom által terroristának tartott kurd és ellenzéki szereplők kiadatását kérte az északi országoktól, például a svédeknek ki kellett volna adniuk a török Zaman lap egykori főszerkesztőjét, Bulent Kenest, akit Ankara terrorizmussal gyanúsít, ugyanakkor egy svéd bíróság megakadályozta ezt

Az elmúlt hetekben aztán Erdogan különféle tüntetések miatt emelte fel a szavát, és több európai megmozdulást Ankara törökellenesnek, iszlamofóbnak minősített. Stockholmban kurd tüntetők felakasztottak egy bábut, amely Recep Tayyip Erdogan török elnököt jelképezte, Hollandiában pedig oldalakat téptek ki az iszlám vallás szent könyvéből, a Koránból. Erre válaszul nemrég többen demonstráltak az isztambuli svéd nagykövetség épületénél is.

Legutóbb múlt szombaton Törökország stockholmi nagykövetségének épülete előtt egy dán aktivista, Rasmus Paludan vezetésével elégették a Koránt. Az eset után Erdogan azt mondta, Svédország nem számíthat Ankara támogatására a NATO-csatlakozással kapcsolatban.

Paludan azt mondta, minden pénteken elégeti a Korán egy példányát, mindaddig, amíg Törökország nem teszi lehetővé, hogy Svédország csatlakozzon a NATO-hoz. Ankara válaszul bekérette a dán nagykövetet. Azóta kiderült, hogy egy orosz kötődésű propagandista állhatott a Korán elégetése mögött.

Svédország - Finnországgal közösen - Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja után kérte felvételét az észak-atlanti szövetségbe. Felvételüket mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia. A török kormány a svéd és finn csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a többi között terroristának nyilvánított emberek, többnyire kurdok kiadását követeli. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.