Hónapok óta egy reptéren él öt orosz, akik meg akarták úszni a sorozást

háború
2023 január 29., 09:43
comments 9

Miután Vlagyimir Puytin tavaly szeptember végén bejelentette a részleges mozgósítást, százezrek menekültek el Oroszországból. Öt férfi Dél-Koreában szerette volna kibekkelni a háborút, de az incshoni reptéren ragadtak, mert a hatóságok nem voltak hajlandók befogadni őket. Három orosz férfi októberben, a másik kettő pedig novemberben érkezett Incsonba.

Az ügyvédjük elmondása szerint mivel a dél-koreai igazságügyi minisztérium elutasította a menekültstátusz iránti kérelmüket, az indulási területen rekedtek, jelenleg is a fellebbezésükről szóló határozatra várnak. Napi egy ebédet kapnak, de nagyrészt kenyéren élnek. Lezuhanyozhatnak, de ruháikat kézzel kell kimosniuk, és nem hagyhatják el az indulási és vámmentes területet. Orvosi ellátáshoz csak korlátozottan jutnak hozzá.

A dék-koreai igazságügyi minisztérium arra hivatkozva utasította vissza a kérelmüket, hogy a sorozás elkerülése még nem indokolja a menekültként való elismerésüket. Ugyanakkor az ügyvédjük szerint a katonai szolgálat megtagadása poltiikai oknak számít, ezér politikai menekültnek kellene tekinteni őket.

A férfiak fellebbeztek a döntés ellen, és hármuknál január 31-én várható az első ítélethirdetés. Ha a bíróság a javukra dönt, az Igazságügyi Minisztériumnak felül kell vizsgálnia a férfiak menekültstátusz iránti kérelmét. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.