Lefújtak egy román bajnoki focimeccset magyarellenes skandálás miatt

sport
2023 január 30., 05:43
comments 17
  • Romániában korábban soha nem jutottak el meccsfélbeszakításig lelátói rasszizmus miatt.
  • Felmerült, hogy a craiovai szurkolók szándékosan csinálták, hogy a saját klubelnöküknek ártsanak.
  • Erre utal maga a Sepsi alapító elnöke, Diószegi László is.

Szó szerint példátlan eset történt a román elsőosztályú focibajnokságban vasárnap: a játékvezető nemcsak a hangosbeszélős figyelmeztetésig jutott el, hanem ténylegesen le is fújt egy meccset idő előtt egy népcsoport gyalázása miatt. Mindez Sepisiszentgyörgyön történt, a Sepsi OSK és az FCU 1948 Craiova bajnokiján.

Andrei Chivulete játékvezető először a 26. percben lépett közbe, az öltözőbe küldve a csapatokat a magyarellenes kórust hallva, majd hangosbeszélőn figyelmeztette a vendégdrukkereket.

Ez azonban csak arra volt elég, hogy miután tíz perces szünetet követően újraindult a meccs, a craiovaiak azonnal újrakezdjék a vendégszektorból, mire Chivulete bíró 20 másodperc után lefújta. Itt tekinthető meg, hogyan:

link Forrás

A nyíltan magyar identitású Sepsi meccsein korábban sem volt ritka az ilyesmi, ami ellen a klubvezetés többször is tiltakozott. De ezúttal könnyen elképzelhető, hogy valójában nem is a magyarok mint népcsoport, hanem a saját román klubelnökük iránti utálat motiválta a rasszista kiabálásra az olténiai szurkolókat. Olyan alapon, hogy ezzel komoly büntetést tudnak a fejére hozni. A román médiában - elsőként a Fanatik című oldalon - pendítették meg ezt először, de még Diószegi László, a spesiszentgyörgyiek elnöke is a következőt nyilatkozta a meccs után:

„A Craiova tábora egy pillanatig sem szurkolt saját csapatának, kizárólag rasszista rigmusokat kiabált és Mititelu urat szidalmazta. Szerintem a botrány kedvéért jöttek, hogy Mititelut üssék. Egyáltalán nem örülök ennek a végkifejletnek, mindig a pályán akarok nyerni, de ezt a meccset most le kellett állítani, szükség volt egy normalitás irányába mutató döntésre”Úgy tűnik, hogy a Craiova vezetése is ezt gondolhatja. Ők ugyanis olyan közleményt adtak ki, amiben arról írnak, hogy őket szerintük semmiféle felelősség nem terheli a történtekért, a felelős ugyanis az ő olvasatukban a meccset szervező Sepsi OSK. Ezt olyan alapon mondják, hogy a Sepsi beengedett minden nézőt, miközben ők, a craiovai klub nem igényeltek egyetlen vendégbelépőt sem és nem is ők szervezték a szurkolóik útját Sepsiszentgyörgyre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.