16 éve körözték gyilkosságért az olasz maffiózót, aki annyira biztos volt álcájában, hogy már helyi újságokban is szerepelt séfként

bűnügy
2023 február 02., 20:41
comments 1

Franciaországban elfogtak egy 2006 óta szökésben lévő olasz maffiagyilkost, aki legalább három éven át pizzaséfként rejtőzködött. Greco az Olaszország déli részén található Calabria régióban tevékenykedő 'Ndrangheta szervezett bűnbandához tartozott. Az 'Ndrangheta ma Olaszország legerősebb maffiája, csápjaik egész Európára és Dél-Amerikára kiterjednek.

A most 63 éves Grecót két testvér meggyilkolásáért körözték, akiket az 1990-es évek elején két banda közötti „maffiaháború” során öltek meg. Stefano és Giuseppe Bartolomeót 1991 januárjában egy halárusnál verték agyon egy Cosenza nevű kisvárosban. Holttestüket soha nem találták meg, és úgy vélik, hogy savban oldották fel őket. Greco egy rivális banda tagja volt, és ugyanebben az évben ugyanebben a városban egy másik férfi meggyilkolásának kísérletével is megvádolták. Amikor 2006-ban az elfogatóparancsot adtak ki ellene, Greco menekülni kezdett.

Nyolc évvel később a Lyontól délnyugatra fekvő francia Saint-Étienne városában telepedett le, ahol végül egy olasz étteremben vállalt állást. Greco új személyazonosságot vett fel, Paolo Dimitrio néven. Ekkorra már életfogytiglani börtönbüntetést kapott Olaszországban, és európai elfogatóparancs volt ellene érvényben. 2021 júliusában már annyira magabiztos volt az álcájában, hogy egy helyi újságban szerepelt, és büszkélkedett étterme „házi receptjeivel”, mint például a ravioli, a rizottó és a tagliatelle.

Greco a Carabinieri által kiadott fotón.
photo_camera Greco a Carabinieri által kiadott fotón.

A Le Monde azt írja, szerdáról csütörtökre virradó éjjel fogták nemzetközi összefogással. Az olasz csendőrség közleményében azt írták, hogy 2019 óta a nyomozók nyomon követték Greco nyomát, amely végül az Alpokon át Saint-Étienne-be vezetett. A francia hatóságok pedig Greco tartózkodási helyének megfigyelését végezték. Az olasz rendőrség ezután megerősítette a személyazonosságát, és letartóztatta.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.