Az Országos Meteorológiai Szolgálat elmagyarázta, mitől van ez a tomboló szél

időjárás
2023 február 04., 12:43

15 hektopascalos nyomáskülönbség = nagyon szeles nap

írja az Országos Meteorológiai Szolgálat ezen a tényleg nagyon szeles napon, amikor az ország különböző részein piros- illetve narancssárga riasztásokat adnak ki, a Normafát pedig lezárták a szélvihar miatt.

link Forrás

„Míg keleten a ciklon középpontjában 1012, az északnyugati tájakon 1027 hesktopascal a légnyomás mért értéke. Ez a hatalmas nyomáskülönbség (vagy kicsit tudományosabban nyomási gradiens) alakítja ki a viharos, erősen viharos széllökéseket az országban” - írja az OMSZ. Csütörtöki előrejelzésük arról szólt: a tőlünk nyugatra levő anticiklon peremén szombaton ciklon érkezik térségünkbe, melynek hátoldalán megindul a hideg, sarkvidéki eredetű levegő beáramlása, a két markáns légköri képződmény között pedig hatalmas légnyomáskülönbség várható.

Ebből lett az, hogy szombaton az országban sok helyen lesz 70 kilométer/óra fölötti széllökés. Erősen viharos - 90-100 kilométer/órát meghaladó - szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében) várhatók.

Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben, főként a Bakonyban és a Vértesben, a Mecsek környékén és a Balaton térségében, illetve a Budai-hegyek területén 110 kilométer/óra körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

Az OMSZ szerint késő délutántól a szél mindenütt jelentősen veszít az erejéből, de továbbra is nagy területen erős, vagy viharos közeli marad. A hegyekben még este is 70 kilométer/óra fölötti széllökések várhatók.

Vasárnap a szombatihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra lehet számítani. (MTI, OMSZ Facebook)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.