A Dunántúl középső részére piros riasztást adtak ki a viharos szél miatt

időjárás
2023 február 04., 07:30

A meteorológiai szolgálat hajnalban narancs, majd reggel hét után a legmagasabb, piros riasztást adott ki több megyére is: a Dunántúli-középhegységben (főként Bakony), a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 km/h körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

photo_camera Fotó: OMSZ

Az OMSZ közlése szerint napközben az országban sok helyen lehet 70 km/h fölötti széllökés. Erősen viharos (90-100 km/h-t meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók. Emellett kiemelten

Mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, hanem teljesen egészséges fákat is kidönthet - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

A hatóság azt tanácsolja, hogy a balesetek megelőzése érdekében a meteorológiai riasztással érintett területen inkább maradjon otthon, aki teheti. Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Ha lehet, épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljunk.

Szélzsák erős szélben a Pécs-Pogány repülőtér hangárján 2020. február 10-én.
photo_camera Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban. Haladjon távol a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.

Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot. Ha bárki a kidőlő fák miatt sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert, vagy állatot lát, szintén hívja a 112-t.

Mindemellett az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Ezért a katasztrófavédelem kéri, figyeljünk nagyon a figyelmeztető tünetekre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.