Belügyminisztérium: Az egészségügy jól teljesít, gond a kamarával van

Egészségügy
2023 február 05., 14:12
comments 39
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelõs államtitkára
photo_camera Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelõs államtitkára Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Sajtótájékoztatón reagált vasárnap délután a Belügyminisztérium a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttgyűlésére, ahol megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondásával tiltakozzanak.

A MOK szerint az év elején életbe lépett egészségügyi törvénycsomag végtelenül kiszolgáltatottá teszi a magyar orvostársadalmat, ezért minden eszközt meg kívánnak ragadni, hogy tiltakozzanak ellene. (A törvénycsomagról készült részletes elemzésünk itt olvasható.) A változtatások drasztikusan érintik az ügyeleti rendszert és harmadára csökkentik az ügyeleti központok számát.

A kamara emellett a ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását is hiányolja és követeli az egészségügyi kormányzattól. Decemberben már 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy kész letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig önként vállalt túlmunka-szerződéseiket mondanák fel.

A sajtótájékoztatón Takács Péter a MOK-ot hibáztatta a hangulatkeltés miatt. Az egészségügyi államtitkár azzal nyitott, hogy

a Belügyminisztériumnak nem az orvostársadalommal van gondja, csak az orvosi kamarával vitatkoznak.

Visszautasította, hogy a tárca ne kommunikálna megfelelően a szakszervezetekkel vagy a tudományos akadémiával, és azzal vádolta a kamarát, hogy gyakran változtatja az álláspontját.

„Elvek szintjén nincs nagy véleménykülönbség közöttünk, de olyan felvetéseket hallunk, hogy nem működik, összeomlott az egészségügy. A magyar egészségügy jól teljesít, a Covid-hullámok alatt is jól teljesítettünk, és erre a szervezettséget kell tovább erősíteni. Természetesen bőven van munka, de mindvégig nyílt lapokkal játszottunk és tudjuk, hol kell belenyúlni a rendszerbe”

– mondta Takács, aki szerint azért kellett átalakítani az ügyeleti rendszert, mert „ezen a területen tárták fel a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot”.

Az államtitkár szerint „épeszű ember nem gondolhatja, hogy egy minisztérium abban érdekelt, hogy javaslataival ellehetetlenítse az egészségügyi dolgozók munkáját.”

Takács kitért az egészségügyben dolgozók bérére is: „az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter, az államtitkárról ne is beszéljünk”. Pintér Sándor miniszter havi bruttó 2 632 800 forintot, Takács 1 974 600 forintot keres.

(Blikk / 24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.