A tehetséges oligarchák lehetnek veszélyesek, de az alkalmatlanok katasztrofálisak

külföld
2023 február 07., 16:55
comments 3

Kevesebb mint két hét alatt 110 milliárd dollárt veszítettek értékükből Ázsia egykor volt leggazdagabb emberének, Gautam Adaninak a cégei, miután egy New York-i elemzőiroda shortolni kezdte, valamint csalással és a részvényárfolyamok manipulálásával vádolta meg az indiai vállalatbirodalmat.

A shortoló Hindenburg Research jelentéséről és az összes felmerülő vádat nagyon hevesen tagadó Adani Csoportról a múlt héten részletesen is írtunk, azóta viszont annyira sok minden történt, hogy érdemes újra felvenni a fonalat.

Tűzoltás

A legfrissebb fejlemény, hogy hétfőn az Adani család a vállalatcsoport tőzsdén jegyzett cégeinek 1,1 milliárd dollárnyi adósságát törlesztette idő előtt. A többek között a Citibanktól, a JPMorgantól, a Deutsche Banktól, a japán SMBC-től és a Barclaystól felvett hitelek csak 2024 szeptemberében jártak volna le, és piaci elemzők szerint a lépés elsősorban arról szólt, hogy Adani megmutassa, nem küzd pénzügyi problémákkal a birodalma, hiszen simán vissza tudnak fizetni ennyi pénzt is. A bejelentésre jól reagáltak a vállalatbirodalom cégeinek részvényei, volt, amelyik 20 százalékot is erősödött a keddi nyitásra, de a múlt heti jelentős zuhanás után még mindig bőven mínuszban vannak a pár héttel ezelőtti szintekhez képest. Kedd délelőtti hír, hogy Adani kikötőkkel foglalkozó érdekeltsége is 600 millió dollárnyi adósságot tervez idő előtt értékesíteni.

Nő a politikai nyomás

Bár a kapcsolat részleteiről keveset tudni, de Adanit mindenki Narendra Modi miniszterelnök közeli szövetségeseként tartja számon, és gyakori feltételezés, hogy nem nőhetett volna ekkorára az Adani Csoport, ha a kormány nem segítette volna jelentős állami megbízásokkal és hitelekkel. Így aztán a csoport körül kitört pénzügyi botrány hamar politikai töltetet is kapott: a legnagyobb ellenzéki párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus képviselői három napon át akadályozták az indiai parlament működését, mert a kormánypárt nem volt hajlandó napirendre venni az Adani Csoport témáját. Korábban mind Adani, mind a kormány képviselői tagadták, hogy a kormány segítette volna a cégbirodalmat.

photo_camera Fotó: SANKHADEEP BANERJEE/NurPhoto via AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.