Shortolásos támadás után omladozik a világ egyik leggazdagabb emberének gigantikus vállalatbirodalma

külföld
2023 január 30., 14:06
comments 12

Hétfőn folytatódott a világ egyik leggazdagabb embere, az indiai Gautam Adani birodalmának zuhanása: tőzsdén jegyzett cégeinek többsége tovább veszített értékéből, így néhány nap leforgása alatt 72 milliárd dollárral csökkent az értékük, és egyelőre nem látni, hol lehet az összeomlás vége.

Adani százmilliárd dolláros vállalatbirodalma azután kezdett roskadozni, hogy egy amerikai elemzőiroda múlt héten bejelentette, shortolni kezdik a cégcsoport részvényeit, mivel szerintük az indiai vállalatoknál példa nélküli csalásokat követtek el. Az Adani Csoport megrogyása érzékenyen érintheti az indiai gazdaság egészét is, mivel a cégcsoport mögött jelentős állami hitelek vannak, és az azt vezető Adanit az elmúlt évtizedben Narendra Modi miniszterelnök fontos szövetségeseként tartották számon.

Nagyon súlyos vádak

A történet január 24-én kezdődött, amikor a New York-i székhelyű elemzőiroda, a Hindenburg Research bejelentette, hogy shortolják az Adani-vállalatbirodalom tőzsdén jegyzett cégeit, azaz az árfolyamok esésére tették a pénzüket. Ebben még sok meglepő nem volt, a Hindenburg ugyanis eleve shortolásokra specializálódott. De a bejelentés mellé közzétették elemzésüket is, amelyben rendkívül súlyos állítások szerepelnek. Ez az elemzés azt állította, hogy az Adani Csoport teljesítménye mögött a „vállalati történelem legnagyobb csalása” áll.

Guatam Adani
photo_camera Guatam Adani Fotó: INDRANIL MUKHERJEE/AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.