Közel 3,5 milliárd forint kár keletkezhetett a hétvégi szélvihar miatt

belföld
2023 február 07., 11:24

A február 4-i szélvihar pusztításai megközelíthetik a tavaly január 30-i orkán okozta károkat, amikor közel 3,5 milliárd forint volt a károk összege - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel kedden. Hétfő estig 13 ezren fordultak a társaságokhoz a keletkezett károk miatt, de számuk a következő napokban várhatóan tovább nő. Az ország egész területére kiterjednek a károk, a települések közül Budapest mellett Pécsről, Kaposvárról, Székesfehérvárból, Tatabányáról, Bajáról, Szekszárdról, Felcsútról, Nyírvasváriból érkezett nagy számú bejelentés.

A murakeresztúri faluház erős széltől megrongálódott tetőszerkezete 2023. február 4-én
photo_camera A murakeresztúri faluház erős széltől megrongálódott tetőszerkezete 2023. február 4-én Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A gyorsjelentések alapján a társaságok eddig 1,8 milliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kifizetésekre. Ezek csak a lakásbiztosításokra elkülönített összegek. A jelzett adatokhoz társulnak még az ipari létesítményekben és közintézményekben keletkezett károk. A bejelentések okai igen széles körűek: áramkimaradás, megbontott tető, fakidőlés, vihar által elsodort tárgyak, kidőlt kerítés, bedőlt kémény, melléképület károsodása, idegen tárgy rádőlése. Előreláthatólag jelentősek lesznek a casco-szerződésekre kifizetett kártérítések is az olyan esetek miatt, amikor fák dőltek vagy faágak zuhantak a gépjárművekre. Ilyenkor a kötelező gépjármű-biztosítás nem téríti meg az okozott károkat, csak a teljes körű, a töréskárokat is magában foglaló casco.

A Mabisz szerint különösen fontos, hogy senki se váljon alulbiztosítottá. Ez akkor fordulhat elő, ha a lakás, ház újjáépítésének, ingóságok újrabeszerzésének költségei meghaladják a szerződésben rögzített biztosítási összegeket. A biztosítási összeg ugyanis a kártérítés felső határa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.