10 milliárd dollárért ad el fegyvereket Lengyelországnak az amerikai kormány

külföld
2023 február 08., 05:53
comments 2

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.

A Pentagon a terv szerint 18 HIMARS mozgékony tüzérségi rakétarendszert, nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszerhez (ATACMS) való rakétákat, valamint több mint 1000, irányított rendszerbe illeszkedő rakétát ad el a lengyeleknek. Az amerikai hadügy közleménye szerint a megállapodás megfelel Lengyelország azon katonai törekvésének, hogy javítsa képességeit, valamint továbbfejlessze együttműködési képességét az Egyesült Államokkal és más szövetségeseivel.

Katonák HIMARS rakétarendszer mellett a lettországi Namejs 2022 hadgyakorlaton 2022. szeptember 26-án.
photo_camera Katonák HIMARS rakétarendszer mellett a lettországi Namejs 2022 hadgyakorlaton 2022. szeptember 26-án. Fotó: Gints Ivuskans/AFP

Az ATACMS rendszerek esetleges továbbadásához Ukrajna számára az Egyesült Államok beleegyezése szükséges. Kijev eddig eredménytelenül kért Washingtontól nagy hatótávolságú taktikai rakétákat.
Lengyelország hadseregének modernizálására törekszik, miközben régebbi katonai eszközeit az Oroszország indította háborúban védekező Ukrajnának adományozza. A lengyel kormány tavaly hozzájárulást kapott az Egyesült Államoktól, hogy 366 Abrams amerikai gyártású harckocsit vásároljon, majd a megrendelést kiegészítette további 500 HIMARS nagy mozgékonyságú, könnyű rakétavető eszközzel. Miután a HIMARS-t gyártó Lockheed közölte, hogy csak 200 eszközt tud szállítani, a lengyel kormány tavaly októberben megállapodást írt alá Dél-Koreával 288 ott gyártott Csunmu tüzérségi rakétarendszer megvásárlásáról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.