Pont ment a videó, amikor összeomlott a török lakóház

külföld
2023 február 08., 08:29
comments 2

Sokkoló videót tett közzé a Vice az Instagramon. A felvételen látható, ahogy összeomlik egy lakóház a délkelet-törökországi Şanlıurfában, a hétfői 7,8-as erősségű földrengést követő utórengés során.

Megrázó fotók készültek a hétfői földrengések epicentrumhoz közeli Kahramanmaraş tartományban is. A képeken egy helyi férfi látható, amint a romok között görnyedve tartja a 15 éves lánya kezét.

Hétfőn kora reggel 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország déli részét és Észak-Szíriát. Az emberek többsége még otthonában aludt, amikor a katasztrófa bekövetkezett. Alig néhány órával az első után egy újabb, 7,5-es erősségű földrengés történt, közel az első rengés epicentrumához. A BBC legfrissebb közlése szerint eddig 8700 ember vesztette életét a katasztrófában, de a valós szám ennek a többszöröse is lehet.

A földrengések által sújtott szíriai településeken, Aleppóban és az ország északi területein súlyos károkat szenvedett városokban két mozgó orvosi rendelőt állít szolgálatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kormány 50 millió forintos támogatásával.

photo_camera Egy összedőlt épület Kahramanmaraş tartományban. Fotó: MUSTAFA SEVEN/Anadolu Agency via AFP

A magyar tűzoltókból álló HUNOR mentőcsapat egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen, egyszerre három helyszínen a nap huszonnégy órájában dolgozik, írja a az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye. A csapat eddig összesen tizenkét túlélőt talált meg és emelt ki a romok alól. A mentés során hét holttestet is találtak. Csak a magyar csapat dolgozik a nap huszonnégy órájában, a többi mentőcsapat éjszakára leáll. A magyar tűzoltók nyolc óránként váltják egymást, hiszen a munka nemcsak fizikailag, pszichikailag is megterhelő.

Tizenhat szakemberrel megérkezett Törökországba a TEK speciális egysége is. A kilenc egészségügyi és a hét alpintechnikai és műszaki képességben jártas szakember a HUNOR mentőszervezettel közösen fog dolgozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.