A földrengés sokkja: egy férfi nem engedte el a halott lánya kezét a katasztrófa után

katasztrófa
2023 február 07., 17:32

Megrázó fotók készültek – a már több mint 5000 halálos áldozatot követelő hétfői földrengések epicentrumhoz közeli – Kahramanmaraş tartományban. A képeken egy helyi férfi, Mesut Hancer látható, amint a romok között görnyedve tartja a 15 éves lánya kezét, miközben a tragédiában elhunyt Irmak holtteste az egykori lakásuk betonlapjai, betört ablakai és törött téglák alatt hever. Az apa és a lánya közelében egy kalapácsos férfi próbált áttörni a romokon.

photo_camera Fotó: ADEM ALTAN/AFP
photo_camera Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Közben a szíriai Vörös Félhold segélyszervezet vezetője felszólította az USA-t és az EU-t, hogy függesszék fel a Szíriával szembeni szankcióikat a minapi földrengés miatt.

Ankara kérésére az Európai Unió a polgári védelmi mechanizmuson keresztül több mint 1180 kutató-mentő szakembert és 79 keresőkutyát küld Törökországba.

A földrengések által sújtott szíriai településeken, Aleppóban és az ország északi területein súlyos károkat szenvedett városokban két mozgó orvosi rendelőt állít szolgálatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kormány 50 millió forintos támogatásával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy hamarosan a 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység minden tagja megérkezik Törökországba, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő alakulata már három embert mentett ki élve a romok alól, köztük egy gyereket. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alakulatával kiutazott öt baleseti sebész is szolgálatba állt az érintett térség egyetemi kórházában.

Egyébként az afganisztáni tálibok is segítséget ígértek a földrengés károsultjainak. (Guardian, MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.