Orbán Sztálin kedvenc propaganda-kifejezésével üzent Brüsszelből

propaganda
2023 február 09., 15:57
comments 25

Orbán Viktor is bejelentkezett az Európai Parlamentből, ahol ma Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tesz látogatást, ráadásul nem is akárhogy: a magyar miniszterelnök Twitterre írta ki, hogy Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának, és azonnali tűzszünetet sürgetett. Majd hozzátette, hogy

„Magyarország a béketáborhoz (»the peace camp«) tartozik", ami egy érdekes szóválasztás, tekintve, hogy a „béketábor" kifejezést még Sztálin fő propagandistája, Andrej Zsdanov kezdte használni a világ szovjet megszállás alatt álló részére, szemben az Egyesült Államok befolyása alatt álló imperialista „háborús táborral". Az imperialisták elleni harcot „békeharcnak” nevezte a szovjet propaganda a hidegháború alatt.

Ínyenceknek alább egy részlet Rákosi Mátyás 1952. december 15-i országgyűlési beszédéből, amiből jól látszik a szó szovjet vonatkozása, de annak angol megfelelőjét, a „peace camp" kifejezést egyébként a nyolcvanas évek óta különféle háborúellenes mozgalmak is használják.

photo_camera Forrás: Társadalmi Szemle, 1952/12, Arcanum

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.