Hatalmas tapssal köszöntötték Zelenszkijt az Európai Parlamentben

háború
2023 február 09., 11:45

Folytatja európai útját Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, az Egyesült Királyság után az Európai Parlamentbe látogatott. Zelenszkijt hatalmas tapssal köszöntötték, majd az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola mondott beszédet.

photo_camera Roberta Metsola beszéd közben. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

„Ukrajna olyan értékekért harcol, amelyek összekötnek bennünket, értékekért, amelyek európaiakká tesznek bennünket” - mondta Metsola. „Az önök jövője az Európai Unióban van” - mondta, majd biztosította az ukrán vezetőt, hogy addig támogatják őket, ameddig szükséges.

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Zelenszkij megköszönte Európa háborúhoz való hozzáállását, és méltatta az európai életszínvonalat, a jogállamiságot, a nyitott társadalmakat és az európai emberek értékeit. „Ez a mi Európánk, ezek a mi szabályaink, ez a mi életmódunk. Ukrajna számára ez a hazaút” - jelentette ki.

link Forrás

Beszédében kritizálta az orosz államot, amiért az állampolgárait fegyverszállító eszközökként kezeli, és amiért szerinte vissza szeretnék állítani a „harmincas és negyvenes évek embertelen valóságát”. Azt is mondta, hogy az orosz állam az idegengyűlöletbe fektet.

„Csak az ukrán győzelem védheti meg az európai értékeket” - mondta Zelenszkij az EP-képviselők előtt, és még egyszer megköszönte Európa államainak, amiért segítik ebben a „történelmi csatában”. A képviselők álló ovációval reagáltak. Az ukrán elnök szerint erősen motiválja őket, hogy egyszer majd ők is csatlakozhatnak az EU-hoz. (Guardian)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.