Zelenszkij vadászgépeket kér az Egyesült Királyságtól és a többi szövetséges országtól

háború
2023 február 08., 15:18
comments 4

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök délelőtt megérkezett Londonba, ahol találkozott Rishi Sunak miniszterelnökkel, aztán a brit parlament tagjai előtt beszélt, majd a Buckingham palotába ment, ahol III. Károly király fogadja. Eközben az Egyesült Királyság szerdán 15 újabb orosz személyt és szervezetet szankcionált.

Volodimir Zelenszkij és Rishi Sunak londoni találkozója 2023. február 8-án
photo_camera Volodimir Zelenszkij és Rishi Sunak londoni találkozója 2023. február 8-án Fotó: DAN KITWOOD/AFP

Zelenszkij és Sunak a Downing Street 10-ben tárgyaltak. Rishi Sunak felajánlotta Zelenszkijnek, hogy kiképzik az ukrán pilótákat a NATO-szabványú vadászrepülők irányítására, ami jelzés a NATO-országoknak, hogy a tankok után erre is szükség lesz. A vadászgépek küldését egyelőre Németország és az USA is kategorikusan elutasította.

Ezután az ukrán elnök a Westminster-palotába, a brit parlament épületébe ment, ahol az alsóház és felsőház házelnökei, illetve a képviselők előtt beszélt. Köszönetet mondott az Egyesült Királyságnak az ukrán katonák és családok nevében, és azt mondta, London Kijev mellett állt a háború első perceitől kezdve, és a britek segítő kezet nyújtottak akkor, amikor a világ nagy része még fel sem ocsúdott, hogy háború van. Azt mondta, fontos, hogy továbbra is szankcionálják az oroszokat, hogy ne tudják finanszírozni a háborút.

Zelenszkij megköszönte a harckocsikat is, amelyeket a britek küldtek Ukrajnának, és Boris Johnsonnak is háláját fejezte ki. Ezután az alsóház házelnökét, Lindsay Hoyle-t megajándékozta egy ukrán vadászpilóta sisakjával, amin az a felirat állt: „Szabadok vagyunk, ami szárnyakat ad ahhoz, hogy megvédjük a szabadságot.” Zelenszkij azt mondta, bízik abban, hogy ez a szimbólum „segít bennünket a következő egyezségünkben a repülőgépekről... szárnyakat a szabadságért”. Az ukrán elnök arra buzdította Ukrajna szövetségeseit, hogy adjanak vadászrepülőket: „Minden lehetőt és lehetetlent megteszünk annak érdekében, hogy a világ modern repülőgépekkel lásson el bennünket, ami megerősítené és megvédené a pilótáinkat, akik majd megvédenek minket.”James Cleverly brit külügyminiszter azt közölte Zelenszkij beszéde után, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg csak nem nyer. Károly királlyal való találkozása előtt Zelenszkij azt mondta: „Nagy-Britanniában a király a légierő pilótája. Ma Ukrajnában viszont minden pilóta király.”

III. Károly üdvözli Zelenszkijt
photo_camera III. Károly üdvözli Zelenszkijt Fotó: AARON CHOWN/AFP

A hírek szerint Zelenszkij Londonból este Párizsba utazik, ahol Olaf Scholz német és Emmanuel Macron francia miniszterelnökkel találkozik. Csütörtökön pedig várhatóan Brüsszelbe megy. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.