Hiába csörgették az amerikaiak, Pekingben nem vették fel a telefont a forró drót másik végén

külföld
2023 február 10., 14:45

Lloyd Austin, az amerikai védelmi miniszter hiába próbált beszélni kínai partnerével. Austin azután csörgette meg a forró dróton Pekinget, hogy az amerikai légierő egy f22-es vadászgépe a dél-karolinai Myrtle Beach közelében, már az Atlanti-óceán fölött végre lelőtte azt a kémballont, amely az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteket és Kanadát érintve Montana fölött lépett be az amerikai légtérbe. Vagyis pont ott, ahol az amerikai interkontinentális csapásmérő rakétaerők silói vannak.

Amerikai haditengerészek pecázzák ki a lelőtt kínai kémballon maradványait az Atlanti-óceánból a dél-karolinai Myrtle Beach közelében 2023. február 5-én.
photo_camera Amerikai haditengerészek pecázzák ki a lelőtt kínai kémballon maradványait az Atlanti-óceánból a dél-karolinai Myrtle Beach közelében 2023. február 5-én. Fotó: PETTY OFFICER 1ST CLASS TYLER TH/AFP

Bár Kína hivatalosan az útvonaláról lesordródott, "főleg meteorológiai" célokat szolgáló eszközként jellemezte, a ballon az amerikai vezetés szerint egyértelműen kémkedésre szolgált, a tengerből kihalászott roncsok alapján azt már biztosan állítják, hogy képes volt kommunikációs csatornák megfigyelésére, és fel volt szerelve olyan rendszerekkel, melyek révén haza is juttathatta a begyűtjött információkat.

Lett volna miről beszélni, de a hívás csak csörgött, fel senki se vette. Az AP beszámolója szerint a kínai védelmi minisztérium azzal utasította vissza a hívást, hogy a kémballon lelövésével az USA "nem teremtette meg a megfelelő légkört" a párbeszédhez. Mi több, a kínaiak szerint az amerikaiak "súlyosan megszegték a nemzetközi normákat és veszélyes precedenst teremtettek". Arról nem ejtettek szót, hogy mennyiben fér bele nemzetközi normákba más, szuverén országok légterének megsértése.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter 2023. február 3-án, a Pentagonban
photo_camera Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter 2023. február 3-án, a Pentagonban. Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

Az AP szerint a kínai reakció nem számít szokatlannak, az amerikai hadvezetés évtizedek óta szenved attól, hogy hasonló krízishelyzetekben képtelenség kapcsolatba lépni a kínaiakkal. Márpedig az ilyen forró drótoknak pont az volna a lényege, hogy hasonló kritikus helyzetekben gyorsan, élő szóban tisztázhassák a helyzetet, vagy legalább megismerhessék a másik szándékait. Ennek hiánya az amerikaiak szerint könnyen olyan félreértésekhez vezethet, amelyek további eszkalációhoz, így egy kisebb incidensből is veszélyes méretű konfliktus alakulhat ki.

A hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint annak, hogy a kínai tábornokok nem reagálnak az amerikai megkeresésre, mélyen a kínai vezetés gyakorlatában rejlő okai vannak. A kínai vezetés veszélyesnek tartja az ilyen közvetlen párbeszédet a tábornokok között, attól tartva, hogy azt az amerikaiak csak arra használnák, hogy adott esetben lebeszéljék a megtorlásról a kínai tábornokokat. Vagyis míg az amerikaiak a feszültség gyors enyhítésének eszközeként tekintenek a forró drótra, a kínai vezetés inkább a határozott fellépés akadályaként. (Via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.