Újabb azonosítatlan repülő tárgyat lőttek le az észak-amerikai légtér felett

külföld
2023 február 12., 06:19

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelentette be, hogy egy újabb azonosítatlan tárgyat lőttek le az északnyugat-kanadai Yukon felett, amely „megsértette a kanadai légteret”.

Kanadai és amerikai repülőgépeket is bevetettek az azonosítatlan tárgy felkutatására, amelyet végül egy amerikai F-22-es vadászgép lőtt ki. Az elmúlt egy hétben ez már a harmadik objektum, amelyet Észak-Amerika felett lőttek le.

Vadászgép egy 2022-es NATO-hadgyakorlaton
photo_camera F-22-es vadászgép Fotó: RADOSLAW JOZWIAK/AFP

Az amerikai hadsereg a múlt hétvégén egy kínai kémballont, pénteken pedig egy autó méretű, azonosítatlan tárgyat lőtt le Alaszkánál.

Trudeau azt mondta, ő adta ki a parancsot a kilövésre, és egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel is. Közleménye szerint a lelőtt objektum roncsait már vizsgálják. Egyelőre csak annyit árultak el róla, hogy „kicsi” és „henger alakú”, vagyis kisebb, mint a pénteken kilőtt azonosítatlan tárgy vagy a kínai kémballon. A legutóbb kilőtt tárgyról egyelőre csak annyit tudni, hogy nem repülőgép és nem utazott rajta ember, nem képes manőverezére, de azt továbbra sem tudják, milyen eszköz, illetve hogy lehet-e köze az egy hete megsemmisített kínai kémballonhoz.

A Fehér Ház közleménye szerint az objektumot „az elmúlt 24 órában” megfigyelték és nyomon követték, majd Biden és Trudeau „óvatosságból és hadseregük ajánlására engedélyezte annak kilövését”. (BBC)