Uniós összevetésben alig költ Magyarország rezsivédelemre

gazdaság
2023 február 13., 10:35
comments 15

2021 szeptembere óta 681 milliárd eurót költöttek az európai uniós országok arra, hogy segítsék az állampolgárokat az energiaválsággal szemben, írja a Bruegel Intézet elemzése. Németország egymaga 268 milliárdot szánt erre a célra.

Magyarország a GDP 1,1 százalékát költötte rezsitámogatásra, ami a harmadik legalacsonyabb érték az EU-ban. Az első helyezett Szlovákiában ugyanez 9,3 százalék.Az elemzés hét csoportba sorolta az intézkedéseket:

  1. Adócsökkentés,
  2. kiskereskedelmi árszabályozás,
  3. nagykereskedelmi árszabályozás,
  4. rászorulók célzott támogatása,
  5. állami cégek bevonása,
  6. többletprofit megadóztatása,
  7. cégek támogatása
photo_camera Fotó: SILAS STEIN/dpa Picture-Alliance via AFP

Magyarországon az első kettőt és az utolsó kettőt vetették be, vagyis az adócsökkentést, a kiskereskedelmi árszabályozást, a többletprofit megadóztatását és a cégek támogatását.

Rajtunk kívül csak Máltára igaz, hogy a rászorulók nem kaptak célzott segítséget.Amikor tavaly nyáron a kormány eltörölte a rezsicsökkentés egy részét, többek közt Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is azzal érvelt, hogy más országok egyáltalán nem segítik az embereket a növekvő energiaárakkal szemben. Pedig, ahogy a Lakmusz megírta, a Bruegel Intézet elemzői már akkor is kimutatták, hogy ez távolról sem igaz.

link Forrás

Adatvizualizáció: Neuberger Eszter

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.