Letartóztatták a tunéziai elnök politikai ellenfeleit és kritikusait

külföld
2023 február 14., 11:59

A tunéziai rendőrség őrizetbe vette Kaisz Szaíd elnök több politikai ellenfelét és az államfőt bíráló egyik rádióállomás vezetőjét. A hatóságok házkutatást tartottak többek között a legnagyobb ellenzéki párt, az iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) egyik tisztségviselőjénél, majd őrizetbe vették. A politikai párt nyilatkozatban ítélte el „Szaíd ellenfeleinek letartóztatását”.

photo_camera Kaisz Szaíd Fotó: FETHI BELAID/AFP

A rendőrség rajtaütést tartott a tunéziai elnököt gyakran bíráló Mosaique FM rádió vezetőjének lakhelyén is, és őt is előállították. Őrizetbe vették Lazhar Akremi politikai aktivistát és ügyvédet is.

Szombat óta a rendőrség több olyan személyt vett őrizetbe, akik szemben állnak az elnökkel, és a hatóságok szerint tüntetéseket akartak szervezni a hatalom ellen. A letartóztatottak között van üzletember, ellenzéki politikus és több korábbi kormányzati tisztségviselő és diplomata is. Egyelőre sem a rendőrség, sem a kormányzat nem kommentálta az intézkedéseket.

Kaisz Szaíd 2021 júliusában feloszlatta a parlamentet, azóta rendeleti úton kormányoz, majd új alkotmányt léptetett hatályba. Politikai ellenfelei szerint az elnök gyakorlatilag puccsot hajtott végre az észak-afrikai országban, visszafordítva számos demokratikus intézkedést, amelyet a 2011-es fordulat után hoztak. Szaíd szerint azonban szükség volt a lépésekre ahhoz, hogy megmentse az országot a káosztól, és kiállt amellett is, hogy lépései törvényesek voltak. (MTI)