TikTokon beszélt a tizenöt éves szeretőjéről egy budapesti pedagógiai asszisztens, menesztették az iskolájából

gyermekvédelem
2023 február 15., 19:39

Tizenöt éves diákkal való viszonyáról beszélt egy mostanra eltávolított TikTok-videóban egy budapesti pedagógiai asszisztens a napokban. Az interneten közügyekben is rendszeresen megnyilvánuló B. Zsolt szerződését az eset nyilvánosságra kerülése után felmondta az Észak-budapesti Tankerületi Központ, noha a férfi később tagadta, hogy szexuális kapcsolata lett volna a fiúval.

A 39 éves férfi eleinte azt mondta, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Amnesty International, a Helsinki Bizottság és a TASZ emberi jogi szervezetek is „mögötte állnak”, erről később maga is beismerte, hogy nem igaz, a PDSZ csak munkajogi kérdésekben adott neki tanácsot korábban. B. Zsoltot a TikTok-profilján többen megvádolták pedofíliával, de elmondása szerint sosem tett semmi törvénybe ütközőt, és „efebofilnak" vallja magát.

Az efebofil felnőtt tartósan és erősen vonzódik tizenöt-tizenkilenc évesekhez, szemben a pedofillal, aki szexuális izgalmat kizárólag egy pubertáskor előtt álló test látványától érez.A Telexnek megszólaló szakértő szerint habár a jogszabály alapján tizennégy éves kor felett bárkivel lehet kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolata egy fiatalnak,

hatalommal való visszaélésről és kiskorúak veszélyeztetéséről beszélhetünk, ha a felnőtt veszélyezteti a gyerek testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését.Különösen igaz lehet azokra, akik kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, keveset tudnak a szexualitásról vagy arról, hogyan húzzák meg a határaikat. Ráadásul az alá-fölé rendelt szexuális viszony legtöbbször a hatalomról, nem a szexualitásról szól, mondta a Telexnek Bárdossy-Sánta Nóra, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakmai vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.