Elítéltek négy szélsőjobboldali aktivistát a Macron elleni merénylettervük miatt

külföld
2023 február 17., 17:18

Börtönbüntetésre ítélték pénteken annak a szélsőjobboldali csoportnak a négy tagját, akiket azzal vádoltak, hogy 2018 novemberében meg akarták ölni Emmanuel Macron francia államfőt. Kilenc embert viszont felmentettek a vádak alól.

Emmanuel Macron 2018. november 11-én, az első világháborút lezáró tűzszünet centenáriumi ünnepségén Párizsban. A francia ügyészek szerint a Les Barjols szélsőjobboldali csoport tagjai aznap terveztek merényletet a francia államfő ellen.
photo_camera Emmanuel Macron 2018. november 11-én, az első világháborút lezáró tűzszünet centenáriumi ünnepségén Párizsban. A francia ügyészek szerint a Les Barjols szélsőjobboldali csoport tagjai aznap terveztek merényletet a francia államfő ellen. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

A Les Barjols csoport tagjai közül hárman terrorista bűnszövetkezet miatt három év szabadságvesztést kaptak, egy negyedik gyanúsítottat hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték tiltott fegyvertartás miatt.

Az ügyben titkosszolgálati információ alapján 2018. november 6-án indult eljárás. A gyanúsítottak az interneten, telefonon vagy paramilitáris jellegű találkozókon arról beszéltek egymással, hogy puccsot akarnak szervezni, képviselőket rabolnának el, migránsokat ölnének, és hogy mecseteket támadnának meg.

A nyomozók akkor léptek közbe, amikor egyértelművé vált, hogy a Facebook-csoport egyik adminisztrátora, a 66 éves, büntetlen előéletű Jean-Pierre Bouyer meg akarja ölni Macront egy kelet-franciaországi első világháborús megemlékezésen. (MTI/France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.