2023 február 27., 14:04

Az ukrán nemzetiségi szószóló szerint Magyarországra is befészkelte magát az orosz propaganda

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló szenvedélyes beszédet mondott nem sokkal az orosz-ukrán háború kitörésének első évfordulója után. A szószóló hangsúlyozta, Oroszország agresszor, az orosz hadsereg egy független európai országot támad, városokat, falvakat rombol le, de az ukrán nép tartja magát. Emlékeztett rá, hogy eddig közel 18 millióan kényszerültek elhagyni szülőföldjüket.

A képviselő szerint nincs kétség afelől, hogy Ukrajnának nemzetközi segítségre van szüksége a „magából kikelt, megvadult agresszor” Oroszországgal szemben. A háborút Dávid és Góliát harcának nevezte, de az ukránok kitartanak „fagyban-sötétségben”, mert hisznek a szabad jövőben, területi integritásukban. Hozzátette, köszönik azt a segítséget, amit Magyarországtól kapott az ukrán nemzet.

Grexa Liliána beszélt arról is, hogy az ukrán menekülteknek sok alaptalan támadást kell elviselniük, mert az orosz propaganda befészkelte magát Magyarországra is, de úgy látja, a magyarok többsége ennek nem ül fel.

A képviselőnek Magyar Levente, a külügyi tárca államtitkára válaszolt: azt mondta, a magyar kormány mindig is kiállt Ukrajna területi integritása mellett, és nem ismeri el az ukrán területek annexióját. Elismerik az ukrán nép csodálatraméltó kitartását, de attól még Magyarország továbbra is „a béke pártján áll”, nem támogatja a konfliktus eszaklációját, ezért fegyvert sem szállít az országnak. Ezután hosszan sorolta, milyen segítséget nyújt a magyar állam Ukrajnának.

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló
photo_camera Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló Fotó: Németh Dániel/444