2023 február 27., 14:19

Orbán: A harcot csak tűzszünettel lehet megállítani

A miniszterelnök azzal folytatta, hogy Magyarország nem szigetelődött el el a világ békét akaró nagyobbik részétől. Fontosnak nevezte Kína béketervét. Támogatja, hogy a háború kitörésének évfordulóján a Parlament rögzítse, hogy Magyarország a béke pártján áll és ki akar maradni a háborúból.

"Bele akarnak minket préselni a háborúba" - fogalmazott Orbán. Ezt akarják szerinte a spekulánsok is, akik keresni akarnak, és ezért támogatják a médiát és a civil szervezeteket. Naponta provokálják Magyarországot, de ne üljünk fel, tartsunk ki.

A kormány számos inflációellenes döntést hozott. Európában van, aki kivár, és van aki beavatkozik, Orbán szerint mi ide tartozunk. ?int mondta, tudatában vagyunk a kockázatoknak, de képesek vagyunk a megfelelő pontokon, optimális mélységben beavatkozni a gazdaság szövetébe. Az inflációt nem tudjuk megszüntetni, a bajt Brüsszel szabadította ránk a szankciókkal. Nem értünk egyet a szankciókkal, azok Európát találták el, bár Oroszországot célozták. Drágítja a termelést, a szállítást, emiatt emelkednek a termékek és szolgáltatások árai. Ez egy dominó, ami végigszalad Európán. Amíg vannak szankciók, az infláció nem szüntethető meg. Ezért kell beavatkoznunk a gazdasági folyamatokba.

Minél magasabb a termelés, annál több energiára van szükség - folytatta Orbán. Ahol imortálni kell az energiát, ott különösen megszenvedik az inflációt, ezért nagyobb nálunk a mértéke az átlagosnál. Az év végére egyszámjegyűre azért vissza tudjuk vágni az inflációt, ígérte. Eddig ezért 20 intézkedést hoztunk, 10 munkahelyvédelmit és 10 családvédelmit. Orbán ezután fel is sorolta mindet.

Orbán Viktor és Semjén Zsolt a parlamentben
photo_camera Orbán Viktor és Semjén Zsolt a parlamentben Fotó: Németh Dániel/444