2023 február 27., 14:32

Orbán: Profitrekordokat döntögetnek a nemzetközi energiacégek

Lázár figyel, Orbán beszél
photo_camera Lázár figyel, Orbán beszél Fotó: Németh Dániel/444

Profitrekordokat döntenek az energiacégek - folytatta a miniszterelnök, aki szerint a nemzetközi energiaipari nagyvállalatok éves nyeresége a szankciós politika hatására egy év alatt 500 milliárd dollárról 834 milliárdra növekedett.

Ezt a szankciós profitot a kormányfő szerint többségében az európai vállalatok és emberek fizetik meg amerikaiak javára. A megnövekedett árakon keresztül a nagy nemzetközi cégek és bankok is extra nyereségre tesznek szert, folytatta Orbán, leszögezve, hogy ennek egy részét Magyarországon is el fogják vonni. „Ezt tesszük bele a rezsivédelmi alapba és támogatjuk a rászoruló magyar vállalkozásokat” - mondta.

Orbán elismételte, hogy ipari korszerűsítési programot fog megvalósítani, és ehhez még több energiára lesz szükség: ezért gázturbinás erőműveket kell üzembe állítani, Azerbajdzsánnal megállapodást kötöttek új szállítmányokról, Paks 2-t felpörgetik.

Ezután kijelentette, hogy az Északi Áramlat felrobbantása terrorakció volt, ami akár előfordulhat a magyar-szerb határon átfutó déli interkonnektorral is, arra figyelni kell, „de ha ez megtörténik, azt nem lehet majd úgy elmismásolni, mint ahogy az az Északi Áramlat esetében történt”.