2023 február 27., 14:13

Orbán szerint 2022-ben négyezer milliárdba kerültek az országnak a szankciók

A miniszterelnök beszéde elején az elmúlt két hónap történéseit foglalta össze. Folytatódott a háború, újabb szankciókat fogadtak el, mondta, a gáz ára pedig a háború előtti árak háromszorosára növekedett - és ezzel párhuzamosan megindult az infláció.

Orbán elmondása szerint Magyarország 4000 milliárddal többet költött energiára mint egy évvel korábban, és ezt a pénzt „Brüsszel vette ki a magyarok zsebéből”.

A miniszterelnök szerint a Nemzeti Konzultáció egyértelmű választ adott arra, mit gondolnak a szankciós politikáról a magyarok.

Ezután a gazdasági eredményeket méltatta: 2022-ben 4,6 százalékos volt a gazdaság növekedése, a munkahelyek és az exportteljesítmény is nőtt, húsz éve nem volt olyan magas a tőkebehozatal, mint az elmúlt évben, és még a költségvetési hiányt és államadósságot is sikerült csökkenteni. Futotta 15 százalékos nyugdíjemelésre és a családtámogatások körének bővítésére is.

A háború egy éves évfordulójára rátérve azzal kezdte, hogy ez a háború rossz az ukránoknak, rossz az oroszoknak, a magyar embereknek, Európának, az egész világnak, emberek halnak meg, százezrével. Mégis, Európa lépésről lépésre belesodródik a háborúba: „vannak, akik már tankokat küldenek, terítéken vannak a vadászrepülők, és ha így folytatódik, hogy lesznek, akik csapatokat is akarnak majd küldeni Ukrajnába”.

Magyarországnak szerinte ki kell maradnia ebből: „nem szállítunk fegyvereket, a magyar kormány a béke pártján áll, szeretnénk, ha a háborúnak vége lenne, mert itt nem győzhet senki, csak a vesztesek és veszteségek száma nő napról napra, emberek halnak meg, infláció van, és gazdasági válság fenyeget”.

Orbán szerint, ha ez folytatódik, a hiperinfláció és a gazdasági összeomlás fenyegetés állandósul, a háború könnyen világméretűvé válhat, azonnali tűzszünet kell és béketárgyalások.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444