2023 február 27., 15:07

Tordai Bence: Le kéne szállni a putyini lóról

A Párbeszéd frakcióvezetője szokott vehemenciával vetette bele magát a kérdezésbe, és rögtön azzal kezdte, hogy képviselői minőségében elhívta az akkumulátorgyárak ügyében összehívott esti parlamenti vitára Orbánt.

Tordai Bence szerint Magyarország súlyos állapotban van, és becsapják magukat a fideszesek, ha ezt nem veszik észre. A tények azt mutatják Tordai szerint ugyanis, hogy összesen három európai ország van technikai recesszióban, közülük az egyik pedig Magyarország, ahol megélhetési válság tombol: 25 százalék az infláció, szemben a 9 százalékos uniós átlaggal, az élelmiszerek inflációja pedig közel 50 százalékos, ami háromszorosa annak, ami átlagosan Európában mérhető. A probléma Tordai szerint az, hogy a bérek és a nyugdíjak növekedése meg sem közelíti ezeket a számokat.

A párbeszédes politikus ezután arról beszélt, hogy Orbán szerint ugyan 181 ezer forint energiatámogatást kapnak a családok, de a valóságban ez kevesebb mint 30 ezer forint. „Ez sokaknak számít, ne becsüljük le, de kevésbé számítana, ha a nyugdíjemelés képletét nem tévesen választanák meg, és ha az általános bérszínvonal nem lenne a második legalacsonyabb az unióban. Csak Bulgáriával tudunk versenyezni már”.

Tordai azzal zárta felszólalását, hogy az országnak megújuló energiaforrásokra van szüksége és fordulatra. Szerinte Orbán saját szavazóival is szembemegy, amikor a szankciók ellen kelti a hangulatot, miközben megszavazza azokat, és „le kéne szállni a putyini lóról”, mert sok magyar szekunder szégyent érez a kormány oroszbarát külpolitikája miatt.