2023 február 27., 14:51

Tóth Bertalan: Sodródik a kormány

Az MSZP frakcióvezetője szerint a kormány bódult állapotban van, tagjai nem látnak ki a hajó kormánya mögül és hamarosan minden utas áldozat lesz. Tóth Bertalan elismételte, hogy Magyarország a világ 5 pénzügyileg legsérülékenyebb országa között van jelenleg - és ez nem ellenzéki lózung, tette hozzá, hanem a jegybank elnökének állítása.

Tóth szerint csökkennek a reálbérek, a minimálbér már a románoknál is magasabb, az egész unióban nálunk a második legalacsonyabb, közben infláció van, válságban az oktatás és az egészségügy és a jogállam is.

„Nem jönnek a felzárkózáshoz szükséges uniós források és a helyreállítási alap pénzei. Veszélybe került az Erasmus program a magyar egyetemek számára, a kormány politikája miatt elszigetelődik az ország az unióban” - mondta Tóth.

Szerinte Orbán azt ígérte, hogy megtartja a rezsicsökkentést, de megszüntették, miközben az áram árát 30 százalékkal, a gáz árát 100 százalékkal emelték, és ez sem lózung, tette hozzá, mert a KSH mondja ezt.

„Az SZJA visszatérítést az infláción keresztül már visszaszedték ÁFA-ban. A régióban már nálunk a legmagasabb az energia ára” - folytatta Tóth, aki ezután az élelmiszerek áráról beszélt. Szerinte nem szabad kivezetni az alapvető élelmiszerek árstoppolását, november óta 50 százalék az élelmiszer-infláció, háromszorosa az uniós átlagnak. Ellenkezőleg: az MSZP szerint szükséges az élelmiszer-ársapkák fenntartása, ésújabb termékek bevonása is indokolt. Tóth azt is kérte a kormánytól, hogy csökkentse 0-ra az alapvető élelmiszerek ÁFA-ját.