A Vatikán egészen másfajta békét akar Ukrajnában, mint Orbán Viktor

külföld
2023 március 01., 11:04
comments 20

„Maradtunk hát ketten [a béketáborban]: Magyarország és a Vatikán. A társaságra nem lehet panaszunk, de komoly következményekkel kell számolnunk.”

Ezt mondta Orbán Viktor a február 18-i évértékelőjében. Tény, hogy Ferenc pápa többször is kijelentette, hogy a békéért imádkozik, és egyelőre csak orosz forrásból, de lehet tudni egy vatikáni békejavaslatról is. Egy friss vatikáni nyilatkozat tükrében azonban úgy tűnik, a Vatikán és Magyarország mintha nem ugyanabban a béketáborban lenne.

Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikán államközi és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős titkárának nyilatkozatát a Magyar Kurír szemlézte. A Vatikán külügyminiszterének is tartott Gallagher - Orbán Viktorral ellentétben - nem azt mondja, hogy a béke érdekében azonnal tűzszünetet kell kötni és béketárgyalásokat kezdeni.

„Azt hiszem, a Szentszék egyik feladata, ha úgy tetszik, hogy megpróbálja életben tartani a reményt, a béke álmát. De úgy gondolom, hogy a hangsúly – ami az ukrán hangsúlyt jelenti – továbbra is az ellenálláson, a [katonai] győzelmen van, és csak utána gondolunk a békére. Nem hiszem, hogy ebben a szakaszban a katonai megoldás előmozdítása nélkül a béke kerülne a középpontba.”

Paul Richard Gallagher érsek
photo_camera Paul Richard Gallagher érsek Fotó: RICCARDO DE LUCA/Anadolu Agency via AFP

Az interjú szerzője megkérdezte Gallaghertől, hogy mit üzen azoknak az embereknek, akik szerint most békére kell törekednünk és meg kell állítani a háborút. „Attól függ, mik a feltételek. Azt mondjuk, hogy dolgozzunk a békéért és dolgozzunk az igazságos békéért.”

És hogy mi az igazságos béke?

„Az igazságos béke azt jelentené, hogy az oroszok kivonulnak Ukrajna területéről. Igen, a béke az ellenségeskedések végét jelentené, és bizonyos tárgyalásokkal jár együtt, hogy békeszerződés, vagy legalábbis fegyverszünet jöjjön létre.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.