Az ellenzéknek nem a választásokkal kellene foglalkozni, hanem a társadalommal

POLITIKA
2023 március 02., 13:24
  • Mit tud tenni ebben a rendszerben az ellenzék, milyen lehetőségei vannak az ellenállásnak?
  • Erről beszélt két politológus, Unger Anna és Lakner Zoltán a momentumos Orosz Anna vendégeként.
  • Szerintük az ellenzéknek akkor érdemes a választással foglalkozni, ha elég erőt gyűjtenek ahhoz, hogy kikényszerítsék a feltételek megváltoztatását.
  • Ehhez viszont előbb a társadalomhoz kell fordulni.
  • Nem a nyugati példákból, hanem szlovákoktól, ukránoktól lenne érdemes tanulni.

Újbudai polgárok gyülekeztek szerda este a Karinthy Szalonban. Egy átlagos uniós országban ez a közéleti érdeklődés szép példája lenne: hétköznap este, munka után a közösség öntudatos polgárai elmennek meghallgatni a területi képviselő által szervezett politikai beszélgetést, ahol a kérdéseiket is feltehetik. 2023-ban Magyarországon viszont egy kicsit más íze van ennek az egésznek, amit már az esemény címe is előrevetített: „Ellenzékiség és ellenállás a NER 14. évében”.

Vagyis egy rendszerben, aminek már az elejére is egyre kevésbé emlékeznek az emberek, a végét pedig egyre többen el sem tudják képzelni, a sokadik megsemmisítő választási vereség után egy évvel egy alagsorban összejönnek beszélgetni körülbelül ötvenen, hogy a pillanatnyilag elképzelhetetlen változás esélyeiről beszélgessenek. Ugyan az esemény híre nem szamizdatban, hanem Facebookon terjedt, a XI. kerületi klubhelyiség a hetvenes évek hangulatával telt meg.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

„Az egyik legsokkolóbb választási eredmény volt a tavaly áprilisi. Sokan érzik azóta azt, hogy inkább belenyugszanak, de én nem szeretnék belenyugodni, hogy az életünk hátralévő részét ebben kell tölteni” - kezdte az eseményt szervező Orosz Anna, a választókerület momentumos képviselője. Szerinte ahhoz, hogy érdemben lehessen tenni ellene, meg kell érteni, mi az a rendszer, amiben élünk. Ezért hívott meg két elemzőt, Unger Anna egyetemi docenst, a Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatóját és Lakner Zoltán politológust, a Jelen hetilap főszerkesztőjét. Maga Orosz Anna a beszélgetés nagy részében háttérbe is húzódott, és inkább kérdéseket tett fel.

Nincs verseny

A hasonló beszélgetések állandó eleme, hogy a résztvevők először megvitatják, minek lehet nevezni ezt a rendszert. Most is előkerültek a hibrid rezsim, választási autokrácia és hasonló fogalmak - amire már sokan fáradtan legyintenek, Unger Anna viszont egy hasonlattal érzékeltette, miért nem teljesen felesleges ez a tevékenység. „Ha meghívnak egy eseményre, nem mindegy, hogy esküvőre, temetésre vagy keresztelőre kell készülni, például aszerint öltözködöm.” Ugyanígy egy ellenzék számára sem mindegy, hogy milyen rendszerben rendezik a választást, amin el akarnak indulni. Ennek kellene meghatározni a stratégiát, ami egészen más demokratikus választások esetén, mint autokratikus rendszerben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.