Győrfi Pál szerint jól, egy gyerekorvos szerint problémásan működik az új ügyeleti rendszer

Egészségügy
2023 március 02., 15:29

Míg az Országos Mentőszolgálat szóvivője dicsérte, egy névtelenül nyilatkozó gyermekorvos rámutatott az új ügyeleti rendszer problémáira.

Az első nap tapasztalatai alapján jól működik az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is

- közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Az első napon a két vármegye 21 telephelyén 16 óra és 22 óra között - vagyis a háziorvosi ügyeleti időszakban - 139 beteget láttak el, ami átlagosan helyenként és óránként 1 ellátást jelentett - közölte. Hozzátette: éjszaka (22 és 8 óra között) a sürgősségi ügyeletek 25 betegellátást végeztek, telephelyekre bontva átlagosan 2,77 eset volt a 10 óra alatt.

„A kommunikáció elment abba az irányba, hogy mi nem akarunk ügyelni, fenyegetések hatására nem írjuk alá az ügyeleti szerződéseket (...), ez nem igaz. A mi célunk a folyamatos és megfelelő betegellátás,” mondta egy névtelenséget kérő nyíregyházi gyermekorvos az RTL Híradónak. Míg korábban minden járási székhelyen, Mátészalkán, Kisvárdán, Fehérgyarmaton is volt gyermekorvosi ügyelet a megyében, az új ügyeleti rendszerben már csak Nyíregyházán lesz.

„Olyanok is fognak ügyelni, akik életükben nem láttak beteg gyereket, legfeljebb a sajátjukat!”

- tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a praxisfinanszírozási rendszer problémás, mert olyan elemeket is tartalmaz, ami sok esetben teljesíthetetlen. Példaként említette, hogy pluszpontot ér, ha egy anya anyatejjel táplálja a csecsemőjét, vagy ha kevesebb antibiotikumot ír fel a jövőben.

Kiemelt videóink