Jogállamban megengedhetetlen, sőt megalázó körülmények között tartották fogva ügyvédje szerint Schadl Györgyöt

bűnügy
2023 március 02., 07:56

„A fal emberi fekáliával (szarral) van bekenve, hemzsegnek a poloskák” - írta Schadl György ügyvédje, miután a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt elnökét 2022 februárjában váratlanul magánzárkába helyezték át. Schadl fogva tartási körülményei miatt Kardos Éva védő panaszt nyújtott be, szerinte azok „mélyen sértik az emberi méltóságot, és semmiben sem felelnek meg a jogszabályoknak, illetve az európai uniós előírásoknak”, írja a Telex.

Schadl György, a végrehatjói kar letartóztatott elnöke
photo_camera Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatott elnöke Fotó: Miskolci Egyetem

„Védencem a letartóztatása ideje alatt mindvégig példás magatartást tanúsított, a hatóságokkal mindenben együttműködött, magatartása ellen soha semmilyen kifogás vagy panasz nem merült fel” – olvasható a lap birtokába jutott beadványban.

Schadlt és ügyvédjét is váratlanul érte, hogy a végrehajtót egyik nap minden előzetes értesítés nélkül magánzárkába helyezték. Az ügyvéd szerint senki sem adott magyarázatot arra, hogy közel öt hónappal a letartóztatása után ez miért volt szükséges. Beadványában azt írta, Schadl tele volt poloskacsípéssel, és a végrehajtót megviselte az is, hogy „hat órán keresztül próbálta kitakarítani az igencsak szűkre szabott celláját, de teljesen sikertelenül”.

A védő szerint az is elfogadhatatlan, hogy „amíg Védencem bűntársa változatlanul parlamenti képviselő és az Esztergom feletti ingatlanában szabadon él és intézi ügyeit, addig Védencemet nemcsak hogy letartóztatásban tartják, hanem minden ok nélkül majd öt hónapos letartóztatási idő után magánzárkába helyezik”.

Völner Pál a Völner-Schadl ügy első előkészítő tárgyalásán.
photo_camera Völner Pál a Völner-Schadl ügy első előkészítő tárgyalásán. Fotó: Németh Dániel/444

Kardos Éva a Telexnek azt írta, hogy panaszukat a BV intézetparancsnoka alaptalannak találta és elutasította. A Fővárosi Főügyészség Büntetés-Végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Osztálya viszont 2021 májusában részben helyt adott a panasznak, és megállapította, hogy az intézet nem biztosította maradéktalanul az egészséges elhelyezéshez való jogot. „Ezt követően védencem fogva tartási körülményei a lehetőségekhez képest javultak” – írta az ügyvéd a lapnak.

A kormány egyik kiemelt témája volt 2020-ban „a börtönbiznisz” felszámolása. Érdekesség, hogy a témában legtöbbször pont Völner Pál szólalt fel, szerinte a társadalom elvárása nem az, hogy a börtönben a bűnözők meggazdagodjanak, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy akár súlyos, erőszakos bűnözők és az őket segítő dörzsölt ügyvédek milliókat tegyenek zsebre a börtönévek alatt úgy, hogy „mindenféle mondvacsinált ürüggyel beperlik az államot az állítólagos rossz börtönkörülményekre és zsúfoltságra hivatkozva”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.